Reclamă

Muniţia fabricată în Statele Unite a fost utilizată într-un atac în centrul Beirutului, soldat cu 22 de morți și 117 răniți, conform unei analize realizate de The Guardian pe baza schijelor descoperite la locul incidentului. Atacul, care a avut loc joi seara, a vizat un complex de apartamente din cartierul Basta, o zonă dens populată a capitalei Libanului, și este considerat cel mai sever de la începutul confruntărilor dintre Hezbollah și Israel, desfășurate pe parcursul ultimului an.

Unul dintre membrii echipelor de salvare care au intervenit la fața locului a declarat că eforturile de găsire a supraviețuitorilor și de recuperare a persoanelor decedate au continuat pe întreaga durată a nopții. Clădirea era mai aglomerată decât de obicei, deoarece găzduia recent persoane strămutate din regiunile afectate de bombardamentele israeliene din sudul Libanului și din suburbiile sudice ale Beirutului, fapt care a crescut numărul victimelor.

Clădirea a fost una dintre cele două lovite joi seară, având ca țintă pe Wafiq Safa, lider de rang înalt al Hezbollah și responsabil cu colaborarea organizației cu agențiile de securitate libaneze. Potrivit Reuters, Safa a supraviețuit tentativei de asasinat.

The Guardian a identificat printre ruinele clădirii resturi de muniție de tip JDAM – Joint Direct Attack Munition, produsă în SUA. JDAM sunt kituri de ghidare produse de Boeing, care transformă bombe obișnuite în arme ghidate prin GPS. Human Rights Watch și un fost tehnician militar american specializat în explozibil au confirmat natura muniției.

„Modelul șuruburilor, poziția și forma rămășițelor corespund aripilor de coadă ale unui kit de ghidare JDMA, fabricat în SUA pentru munițiile aeriene din seria Mk80”, a explicat Richard Weir, cercetător senior la Human Rights Watch. Acesta a subliniat că utilizarea acestor arme în zone dens populate pune civilii la risc sever.

Muniția americană a jucat un rol crucial în conflictele Israelului din Gaza și Liban, JDAM fiind printre cele mai solicitate arme de către Israel. Atacul de joi este prima confirmare a folosirii munițiilor fabricate în SUA în Beirut de la 2006. Criticii au denunțat sprijinul militar american pentru Israel, care a însumat 17,9 miliarde de dolari anul trecut, iar organizațiile pentru drepturile omului au cerut președintelui Joe Biden să oprească transferurile de armament către Israel.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro