Există mai multe riscuri cibernetice care au crescut foarte mult pe fondul pandemiei de COVID-19. Printre ele se numără și infecțiile malware, spionajul corporativ și ransmware.
Potrivit businessmagazin.ro, trebuie să stăm în alertă în ce privește munca de la domiciliu pentru că ne putem expune unui pericol foarte mare. De aceea este nevoie să folosim mijloace mai bune de protecție, să folosim mai multe metode de a ne securiza:
„trebuie luate în considerare întotdeauna măsuri suplimentare de securitate, iar în mijlocul acestui transfer brusc de la birou, acasă, nu este uşor pentru organizaţii să ţină seama de toate riscurile implicate.”
Principala alegere care ne poate veni împotrivă, în loc să ne ajute, este conectarea la alte rețele de internet.
Odată ce un dispozitiv corporativ este dus în afara infrastructurii reţelei unei companii şi este conectat la alte reţele şi la Wi-Fi, riscurile cresc dramatic. Ransomeware-ul, infecţiile malware şi spionajul corporativ sunt printre ameninţările care trebuie luate în considerare în orice moment, dar mai ales, în cazul lucrului de la distanţă, pentru că o conexiune nesigură Wi-Fi, 4G sau 5G aplifică riscul de infecţie.”
Cea mai contraindicată acțiune este cea a phishingului prin intermediul site-urilor generaliste. Se pare că este un mod care poate afecta foarte ușor dispozitivele.
„Phishing-ul prin intermediul site-urilor generaliste poate afecta cu uşurinţă dispozitivele şi, de asemenea, dispozitivele personale au de multe ori software depăşit – cu potenţiale vulnerabilităţi expuse. În cele din urmă, descentralizarea controlului IT şi dificultăţile în urmărirea şi securizarea dispozitivelor fac în aşa fel încât sistemele de securitate să fie şi mai vulnerabile.”
Angajatorii trebuie să ofere soluții foarte bune pentru protecția dispozitivelor angajaților săi:
„Luaţi măsuri de protecţie a datelor: protecţia prin parole la pornire, criptarea dispozitivelor şi backup integral al datelor.”
Telemunca reprezintă cea mai bună opțiune în momentul de față. Astfel ne putem proteja împotriva infecției cu noul virus (sars CoV-2) și, în același timp, economia continuă să fie pe roate.
De când cu pandemia, românii, au început să opteze în număr foarte mare fie pentru munca la domiciliu, fie pentru telemuncă. Prima opțiune constă în activitatea firească a jobului desfășurată la domiciliul angajatului, pe când, telemunca, constă într-o activitate desfășurată în alt loc decât cel asigurat de angajator, prin intermediul thnologiei informației și comunicațiilor.