În fiecare an în ziua de 25 martie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Maica Domnului prin sărbătoarea „Buna Vestire”.

Această zi are o semnificația aparte. Se spune că Îngerul Gavriil este trimis de Dumnezeu Tatăl la Fecioara Maria să îi vestească că din pântecele ei se va naște Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Așadar, este mare bucurie pentru omenire pentru că se va naște salvatorul lumii. Din această cauză, Biserica ,în timpul Postului Mare, care nu permite consumarea de carne, face dezlegare la pește. Acest lucru se face pentru a sărbători așa cum se cuvine asemenea eveniment cu o importanță deosebită pentru credincioși.

Motivul pentru care se mănâncă pește de „Buna vestire!

Sursa: Social media

Teologul Nicolae Necula spune despre această dezlegare la pește că este „o derogare pentru cei ce se ostenesc, nu o hrană permanentă, zilnică. Prin compoziția chimică, această carne se deosebește de cea a animalelor sau a păsărilor dinafara mediului acvatic. De asemenea, este o carne ușor de digerat, bogată mai ales în fosfor, pe când cea de miel sau porc este bogată în proteine și în grăsimi greu de digerat și care aduce după ea nevoia consumării de alcool și pofta pentru plăcerile trupești”.

Creștinii prin mâncatul de pește îl imită astfel pe Iisus Hristos. Acesta a mâncat la rândul său pește fript după Învierea Sa. Totodată, știm că peștele este ușor de digerat și bogat în fosfor. În popor se spune că cine mănâncă pește de „Buna Vestire” va trece ca peștele prin apă atunci când va avea greutăți în timpul anului.

Din calendarul creștinului aflăm că în timpul Postului vom mai mânca pește în Duminica Floriilor. Iar în timpul Postului  în zilele de duminică aveam dezlegare la ulei și vin. În restul zilelor de luni până vineri mâncăm doar o dată în zi, conform cutumei.