Profesorii refuză să iasă din grevă, în ciuda noii oferte a Guvernului. Există mai multe lucruri care i-au făcut să creadă că nu vor primi ceea ce li s-a promis.
Motivul pentru care profesorii nu vor să iasă din grevă
Ultima ofertă a Guvernului pentru angajații din învățământ nu a reușit să-i convingă să iasă din grevă. Cadrele didactice au anunțat că nu-și vor relua activitatea nici luni, 12 iunie, în ciuda presiunilor care vin din partea coaliției.
Inițial, s-a crezut că profesorii vor accepta oferta, după ce s-au consultat între ei. Doar că ziua de duminică, 11 iunie a venit cu încă un răspuns negativ: greva continuă.
Acest lucru s-ar datora mai multor nereguli, observate de sindialiști în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern. Acesta este în dezbatere publică și poate fi accesat de oricine dorește să îl citească, înainte să se decidă aprobarea lui.
Nemulțumirile cadrelor didactice se referă la anumite promisiuni care au fost incluse în proiect, dar sub formă de notă fundamentală. Adică, susțin reprezentanții profesorilor, nu ar avea nicio valoare juridică și nu garantează că vor primi ceea ce li s-a promis. Este vorba despre creșterea salarială promisă din 2024.
Ce a oferit Guvernul profesorilor și cum se apără
Executivul a decis ca, în final, să ofere dascălilor din țară tot ceea ce au cerut la începutul declansării grevei: 25% creșterea salarială, 1500 de lei primiți anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar, până în anul 2027, dar și o creștere de 50% la salariu în prima transă din noua grilă, care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.
Iar la acuzațiile că a încercat să îi păcălească pe profesori, în apărarea Guvernului a venit ministrul justiției. Cătălin Predoiu a explicat că notele de fundamentare ale ordonanţelor de urgenţă sunt obligatorii şi sunt asumate şi semnate de către prim-ministru şi contrasemnate de miniştrii,