La nivel global bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. Estimativ 17,9 milioane de oameni au decedat din cauza bolilor cardiovasculare doar în anul 2019, reprezentând peste 32% din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial. Dintre acestea, 85% au fost cauzate în urma unui atac de cord și accident vascular cerebral.

Pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare, este recomandat ca planul alimentar să fie în principal alcătuit din legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci, proteine pe bază de plante, proteine animale slabe și pește.

1. Motivul pentru care femeile se îmbolnăvesc mai rar de boli de inimă

Cele mai multe cazuri de boli cardiovasculare se întâlnesc la bărbați.

„De ce femeile suferă de boli cardiovasculare mai rar şi mai târziu decât bărbaţii şi trăiesc în general cu 10 ani mai mult? Printre multiplele motive ar fi şi următorul: Femeile îşi ascultă mai mult inima, nu raţiunea. Ele sunt axate în general pe frumos, pe dragoste, joacă, drăgălăşenie, sunt mai empatice. Ele poartă în pântec o nouă viaţă şi au o cantitate mai mare de oxitocină, hormonul iubirii şi al fericirii”, declară Dr. Cezar, medic cardiolog.

2. Ce se întâmplă cu bolile cardiovasculare netratate?

Netratate, bolile cardiovasculare pot conduce către un risc crescut de insuficiență cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral și alte complicații.

„Pentru o viață sănătoasă, echilibrul e cheia, dar înclinând ușor către a face mai mult ce simțim decât <<ce trebuie>>.

Sursa: Social Media

Cu cât o persoană este mai analitică, mai rațională, trăiește prea mult în planul concret material și nu ascultă deloc ce-i dictează inima, cu atât are risc crescut să se îmbolnăvească de <<inima rea>>.

Mai nou, și multe femei au devenit <<mai masculine>>, ceea ce a condus la creșterea și în rândul lor a incidenței bolilor cardiovasculare”, a mai adăugat medicul cardiolog.

3. Ce sunt bolile cardiovasculare

Termenul se refera la o serie de boli ale inimii. Cel mai frecvent tip este boala coronariana, care poate sa provoace infarctul de miocard. Alte tipuri de boli de inima pot implica valvele cardiace sau determina inima sa nu pompeze bine din cauza insuficientei cardiace. Exista persoane care se nasc cu boala de inima.