Se pare că primele indicii legate de falimentul Euroins au fost descoperite de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Totul în urma unei analize care s-a întins pe durata de 6 luni. O recunoaște chiar directorul general al ASF, în cadrul unui interviu pentru Agerpres.

Euroins se clătina de la începutul anului 2022?

Conform reprezentanților ASF, Euroins a început să aibă probleme de solvabilitate încă de acum un an. Tot de atunci în cadrul companiei a fost inplementat un plan de redresare.

Analiza realizată de ASF a vizat datele Euroins o perioadă de 6 luni. Au fost realizate calcule actuariale și de asemenea au fost supuse analizei și contractele de asigurare. Toate acestea ar fi indicat încă de la vremea respectivă starea de insolvență.

Avem patru categorii. Era, în categoria 4, singura societate încă într-o monitorizare intensă, datorită cotei de piaţă pe care o avea pe RCA. Fiind în această categorie, a fost controlată şi monitorizată aproape continuu, atât din supraveghere, cât şi din control, din conduită din zona de petiţii. „, a declarat Valentin Ionescu, reprezentant oficial al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Euroins a fost controlată de 17 ori în decurs de un an. În urma acestor verificări, societatea a primit nu mai puțin de 26 de sancțiuni. Societatea de asigurări a fost solicitată să plătească un cuantum de 16 milioane de lei, reprezentând aceste sancțiuni.  Unul dintre șefii Autorității de Supraveghere Financiară a explicat că Euroins a fost sancționată pentru abateri minore până la altele mai grave. ASF a oferit companiei de asigurări inclusiv planuri de redresare cu toate măsurile ce se impun într-un astfel de context. Din nefericire

Au fost de la abateri minore, la sancţiuni cu amendă. Li s-a dat planul de măsuri, planul de redresare. A fost o evaluare a activelor şi pasivelor tuturor companiilor de asigurări, un exerciţiu european, Balance Sheet Review. În urma acestui exerciţiu, rezultatele au fost publicate în ianuarie 2022 pe site-ul autorităţii. Euroins a avut probleme de solvabilitate, a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la iunie şi la septembrie 2022. O analiză foarte complexă, care a implicat şi calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare, care, aşa cum v-am spus, s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă a societăţii”, a mai adăugat șeful ASF.

Conform datelor oficiale, peste 2,8 milioane de români figurează cu asigurări RCA la Euroins. Mulți dintre ei se consideră deja păgubiți și duc groaza unui posibil incident în trafic. Asta pentru că multe dintre service-urile auto nu vor mai face reparații în baza contractelor de asigurare încheiate de Euroins.