Mossad, serviciul de informații externe al Israelului, a dezvăluit duminică faptul că mişcarea palestiniană islamistă Hamas a refuzat ultima propunere de armistiţiu, conform unui comunicat preluat de AFP și distribuit de biroul prim-ministrului israelian. Acest gest al Hamas este interpretat drept o dovadă clară că liderul facţiunii din Fâşia Gaza, Yahya „Sinouar, nu este interesat de un acord umanitar sau de eliberarea ostaticilor.

Conform Mossad, respingerea inițiativei pacifiste a celor trei ţări mediatoare – SUA, Egiptul şi Qatarul – indică şi faptul că Sinouar „continuă să exploateze tensiunile cu Iranul”. Scopul acestui comportament este obţinerea unei escaladări în regiune, potrivit aceleiași surse. Declarațiile vin în urma unui atac semnificativ lansat de Iran împotriva Israelului, unde peste 200 de drone și rachete au fost trimise fără a cauza pagube majore.

Israelul a răspuns prin reafirmarea angajamentului său de a-şi atinge obiectivele în conflictul cu Hamas și de a lucra neîncetat pentru returnarea ostaticilor. „Israelul va continua să lucreze cu toate forţele sale pentru a-şi atinge obiectivele în războiul contra Hamas şi va întoarce fiecare piatră pentru a-i readuce acasă pe ostaticii din Gaza”, subliniază comunicatul Mossad.