Moșii de vară sau Sâmbăta Morților de astăzi reprezintă unul dintre momentele de peste an când cei adormiți sunt pomeniți „la comun”. În bisericiile ortodoxe se săvârșesc astăzi Sfinte Liturghii în urma cărora sunt oficiate și slujbe de pomenire. Cei trecuți în veșnicie primesc astăzi rugăciunile și prinoasele celor rămași pe pământ. Într-o astfel de zi se cuvine să dăm de pomană pentru sufletul celor dragi. Colacii, coliva sau preparatele tradiționale se împart astăzi celor nevoiași.
Tot ceea ce dăm de pomană „ajunge” și la cei plecați în veșnicie
Pierderea cuiva drag este în mod cert un moment de cumpănă pentru fiecare familie. După această separare fizică, cei râmași în viață se întreabă ce se întâmplă cu sufletul celui adormit. Un liant pe care îl putem păstra având o legătură permanentă între noi și cei trecuți în veșnicie constă în slujbele de pomenire sau parastas.
Cu ajutorul acestora rămânem aproape de cei dragi care nu mai sunt pe această lume. Astfel, se spune că este indicat să dai mereu de pomană pentru ca aceste prinoase sau jertfe să ajungă la cei dragi din Cer.
Facem acest gest și ne îndreptăm atenția mai mult spre cei nevoiași. De altfel, acesta este principiul oferirii pomenii. Sunt vizate persoanele care au o situație materială precarâ și care se vor bucura din plin de cele primite. Copiii, bătrânii sau văduvele primesc în aceasta colaci, colivâ sau pachete cu măncare. Datoria lor morală pentru momentul în care primesc acest ajutor este acela de a înălța o rugăciune scurtă pentru odihna lor :”Dumnezeu să îl/o odihnească” sunt cuvintele pe care cei ce primesc pomana trebuie să le rostească.
Cimitirele sunt ppine astăzk pe flori și lumânări aprinse de cei îndurerați după moartea celor dragi ai lor.