Reclamă

Institutul Robert Lansing a anunțat că este puțin probabil ca Moscova să escaladeze conflictul cu Occidentul în viitorul apropiat, chiar dacă acesta ia decizii favorabile Ucrainei, cum ar fi permisiunea de a lovi adânc în teritoriul Rusiei cu armament cu rază lungă. Aceasta concluzie se bazează pe analiza situației actuale din Ucraina.

Potrivit analizei, operațiunea Ucrainei pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, a demonstrat că retorica Kremlinului privind „liniile roșii” este mai degrabă o operațiune psihologică menită să exercite presiuni asupra liderilor din SUA și UE. „Cu teoriile conspirației dominând gândirea Kremlinului, Moscova este convinsă că operațiunile de apărare ale Ucrainei pe teritoriul rusesc fac parte dintr-un complot occidental”, a remarcat institutul.

Operațiunile Ucrainei în regiunea Kursk, lansate în august 2024, servesc unor scopuri strategice importante, printre care perturbarea planurilor rusești în nordul Ucrainei și crearea unei „zone de securitate”. Comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Syrskii, a declarat că alt scop este slăbirea moralului și poziției defensive a Rusiei prin capturarea de prizonieri de război ruși.

Forțele ucrainene au obținut controlul asupra unor zone din Kursk, fapt ce a obligat Rusia să redistribuie aproximativ 60.000 de soldați de pe linia frontului ucrainean. Aceasta mișcare a redus semnificativ dominația artileriei ruse, în special în zona Pokrovsk, unde raportul focurilor de artilerie a suferit o modificare de la 12:1 la 3:1. Totuși, acțiunile rămân riscante pentru ambele părți, Rusia putând organiza contraofensive pentru a recâștiga terenul pierdut.

Deși penetrarea Ucrainii în Kursk nu a schimbat drastic situația din regiunile estice și sudice, aceasta a oferit Kievului o pârghie sporită pentru eventualele negocieri diplomatice. Robert Lansing Institute a evaluat că mutarea ostilităților nu va escalada conflictul la nivel nuclear, în ciuda amenințărilor Kremlinului. „Suntem încrezători că Rusia nu va intensifica conflictul ca răspuns la deciziile occidentale”, a mai spus institutul.

Potrivit analizei, reticența Moscovei este determinată și de scăderea ratei de aprobare a lui Vladimir Putin. Extinderea conflictului nu este în interesul Kremlinului, mai ales după escaladarea ostilităților pe teritoriul rus, deoarece ar putea duce la o scădere a popularității regimului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro