În anul 1986, stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla a devenit scena unui eveniment memorabil în istoria fotbalului, când Steaua București a învins Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni, după o serie de loviturile de departajare. Helmut Duckadam, portarul Stelei, a devenit cunoscut ca „Eroul de la Sevilla” pentru performanța sa remarcabilă de a apăra patru penaltiuri consecutive, aducând astfel victoria echipei românești și titlul de campioană a Europei.

În 1999, România a fost gazda unei vizite istorice, când Papa Ioan Paul al II-lea a calcat pe pământul românesc, devenind astfel primul papă care vizitează o țară majoritar ortodoxă după Marea Schismă din 1054. Această vizită a fost marcată de un spirit ecumenic puternic, primit cu entuziasm de sute de mii de români care au ieșit pe străzi pentru a-l vedea pe Papa, acesta contribuind la consolidarea relațiilor dintre diferitele confesiuni creștine.

Un alt eveniment marcant a fost greșeala tragică a NATO, când în timpul bombardamentelor asupra Iugoslaviei, ambasada Chinei din Belgrad a fost lovită din greșeală, rezultând în moartea a trei jurnaliști chinezi. Incidentul a dus la tensiuni internaționale semnificative, cu mii de protestatari în China și scuze oficiale prezentate de președintele american Bill Clinton, marcând un moment tensionat în relațiile dintre China și SUA.