Moldovenii sunt chemați la urne duminică pentru a alege președintele țării, un vot crucial care ar putea decide dacă țara va continua să se apropie de Uniunea Europeană sau dacă va reveni sub influența Kremlinului. Actuala președintă pro-occidentală, Maia Sandu, care și-a apropiat țara de Europa, se confruntă cu Alexandr Stoianoglo, un candidat pro-rus care a obținut un neașteptat 26% în primul tur.
Analistul Valeriu Pașa, directorul WatchDog.MD, a declarat: „Votul de duminică este despre dacă vom avea un președinte ales de cetățeni sau cineva care câștigă pentru că banii murdari ruși au plătit pentru el”. În contextul votului, Maia Sandu a descris candidatura lui Stoianoglo ca un „cal troian” al Kremlinului care amenință democrația din Moldova. În același timp, schema de cumpărare de voturi legată de Kremlin încă planează asupra alegerilor, aceasta fiind confirmată și de încercările oligarhului rus Ilan Șor de a influența voturile prin oferte mari de bani.
Pentru Maia Sandu, primul tur de scrutin a fost o provocare, ea reușind să obțină doar 42% din voturi într-un context marcat de crize succesive – pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și criza gazului. Criticii săi o acuză de organizarea cinică a referendumului pentru aderarea la UE concomitent cu alegerile, în încercarea de a-și consolida sprijinul. Totuși, Valeriu Pașa subliniază că sprijinul pentru Sandu a fost tras în jos de nemulțumirea generală.
Cu toate acestea, Stoianoglo promite o resetare a relațiilor cu Moscova, susținând că va menține drumul spre aderarea la UE. În spatele acestor promisiuni contradictorii se află pericolul ca Moldova, în caz de victorie a sa, să fie folosită de Rusia ca bază operațională pentru a influența regiunea.
Oficialii moldoveni sunt conștienți de riscurile continuității influenței ruse și speră că al doilea tur nu va fi afectat de aceeași manipulare externă. Indiferent de rezultat, alegerile din Moldova survin după cele din Georgia, o altă fostă republică sovietică, unde Rusia continuă să își manifeste influența. Presiunea asupra Moldovei este resimțită și în Transnistria, unde prezența trupelor ruse este văzută ca un potențial factor de destabilizare.
Duminică, votul moldovenilor va decide dacă acesta rămâne un pas important spre Europa sau o revenire spre vechiul drum orientat spre est.