Autoritățile de la Chișinău au recurs la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene pentru a obține sprijin internațional în contextul crizei energetice din Transnistria, urmare a deciziei Gazprom de a înceta livrările de gaze naturale în regiune din 1 ianuarie, potrivit informațiilor publicate de Ziarul Național din Chișinău.
Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că guvernul din Chișinău este pregătit să trimită 72 de generatoare electrice instituțiilor educaționale și sociale din Zona de Securitate și regiunea transnistreană, afectate de lipsa energiei electrice și a gazelor naturale. În completare, pentru a susține procesul educațional, Ministerul Educației intenționează să livreze 350 de tablete către nouă instituții de învățământ, incluzând școli cu predare în limba română din Transnistria și perimetrul Zonei de Securitate.
De asemenea, guvernul va sprijini întreprinderile din agricultură, silvicultură, pescuit și industria prelucrătoare din zonele afectate, adoptând un mecanism de compensare parțială a diferențelor de preț pentru energia electrică. „Chișinăul reafirmă că va continua să adopte măsuri și intervenții concrete în beneficiul cetățenilor din acest perimetru și exprimă deschiderea pentru recepționarea de cereri care includ liste de necesar de asistență”, se arată în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.
Recent, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat că regimul separatist de la Tiraspol a respins propunerile Chișinăului pentru soluții de depășire a crizei. În contrast, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a anunțat că Transnistria este dispusă să se alinieze legislației moldovenești pentru furnizarea gazelor, dar solicită ca plățile să fie realizate prin intermediari. Chișinăul evaluează propunerile pentru a verifica conformitatea cu normele internaționale.