Reclamă

Moldova se confruntă cu o perioadă decisivă, în care cetățenii sunt chemați să participe la alegerile prezidențiale și la un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, în contextul tensiunilor din regiune cauzate de conflictul din Ucraina vecină. Actuala președintă, Maia Sandu, este principala favorită în cursa prezidențială, având un avantaj clar față de ceilalți 10 candidați. Sandu, susținătoare a integrării europene, este creditată cu 36% din intențiile de vot, potrivit unui sondaj al think tank-ului WatchDog.

Aceste alegeri au loc într-o perioadă de neliniște în urma acuzațiilor de interferență politică venite din partea Rusiei. „Știm că Federația Rusă investește mulți bani în propagandă aici”, a declarat Augustina Dogot, oficial vamal, pentru AFP. În pofida sprijinului pe care-l are, este puțin probabil ca Maia Sandu să obțină 50% din voturi din primul tur, anunță surse oficiale, ceea ce ar putea duce la organizarea unui al doilea tur de scrutin pe 3 noiembrie.

Pe lângă alegerea viitorului președinte, moldovenii sunt întrebați la referendum dacă își doresc modificarea Constituției pentru a stipula aderarea la UE ca obiectiv național. Sondajele indică un sprijin de 54% pentru aceasta inițiativă. Totuși, participarea minimă necesară pentru ca rezultatul referendumului să fie valid este de 33%.

Moldova a fost în lumina reflectoarelor internaționale, mai ales după ce și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după invazia rusă în Ucraina în 2022. În iunie acest an, țara a început oficial negocierile de aderare cu UE. Sprijinul internațional nu a întârziat să apară, președinta Sandu beneficiind recent de un pachet de asistență financiară de 1,8 miliarde de euro anunțat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo, care se situează cu mult în urma Maiei Sandu cu doar 10% sprijin în sondaje, critică guvernarea actuală și susține „restaurarea justiției”. Acuzațiile de influență rusească sunt susținute și de revelarea recentă a unei scheme de cumpărare de voturi finanțată din Rusia. Totodată, criza energetică din Moldova, exacerbată de conflictul din Ucraina, rămâne un subiect de preocupare pe fundalul alegerilor.

Participarea activă la referendum și alegeri rămâne crucială pentru direcția viitoare a Moldovei, o țară cu o istorie complexă și aflată între influențe geopolitice contrastante, Moscova și Bruxelles. Următoarele săptămâni vor fi esențiale în conturarea viitorului acestei foste republici sovietice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro