Reclamă

Parlamentul din Chișinău, unde Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are majoritatea, a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani, care include majorarea cheltuielilor pentru apărare, ca parte a planului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost prezentat de ministrul apărării, Anatolie Nosatii, joi.

Strategia vizează creșterea cheltuielilor de apărare la 1% din PIB până în 2030, pornind de la 0,39% în 2022 și 0,55% în 2023. Această decizie vine în contextul riscurilor extinderii conflictului din Ucraina, în special în apropierea portului Odesa, situat lângă granița cu Moldova.

Moldova este candidat la aderarea la UE cu o dată de aderare estimată pentru 2030, dar fără planuri de a adera la NATO datorită statutului său de neutralitate prevăzut în Constituție.

Opoziția pro-rusă din parlament a criticat documentul, considerându-l inutil. Membrii Partidului Socialist pro-Moscova l-au respins, invocând dimensiunea și capacitatea militară redusă a Moldovei. Deputatul socialist Adrian Albu a întrebat retoric cât ar putea rezista Moldova în cazul unui atac din partea Rusiei.

Președinta Maia Sandu, pro-occidentală, a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze guvernul său, în contextul unei potențiale crize energetice la iarnă. Rusia amenință cu întreruperea furnizării de gaze către Transnistria, ceea ce ar putea afecta aprovizionarea cu energie electrică a Moldovei. În ciuda acestor provocări, Sandu a declarat în cadrul ceremoniei de învestire că Moldova va depăși această iarnă dificilă cu încredere.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro