Grupul energetic Mol Nyrt consideră că planurile Europei de a renunța complet la țițeiul rusesc în următorii ani sunt nerealiste pentru țări precum Ungaria și Slovacia, chiar și în contextul diversificării aprovizionării pentru rafinăriile din regiune. În ciuda disponibilității de a investi până la 500 de milioane de dolari pentru adaptarea unităților către alte tipuri de țiței, companiei îi lipsesc partenerii de încredere pe termen lung, a declarat Gyorgy Bacsa, director operațional pentru Ungaria și membru în Consiliul de Administrație al Mol.
„Decuplarea de petrolul rusesc nu este doar o problemă de bani. În prezent, aprovizionarea cu țiței rusesc nu are o alternativă echivalentă pentru rafinăriile și țările noastre care nu au ieșire la mare”, a explicat Bacsa pentru Bloomberg.
Recent, comisarul european desemnat Dan Jorgensen a promis măsuri pentru reducerea prețurilor și încetarea importurilor de combustibili fosili din Rusia, ca parte a tranziției blocului comunitar către o economie sustenabilă. Totuși, Ungaria și Slovacia sunt exceptate de la sancțiunile impuse țițeiului rusesc, ceea ce a permis companiei Mol să își majoreze fluxul de numerar și să compenseze taxele excepționale impuse de Guvernul premierului Viktor Orban.
Bacsa a negat afirmația că Mol va efectua investițiile necesare doar dacă va primi ajutor financiar din partea Uniunii Europene, așa cum a sugerat anterior Politico. El a subliniat că menținerea fluxurilor de țiței din Rusia este crucială pentru asigurarea securității aprovizionării în regiune.