Marea provocare a statului român este reprezentată de problemele economice cu care se confruntă.

Deficitul bugetar este extrem de mare, iar oficialii doresc să găsească soluții pentru a aduce țara pe o linie de plutire. Pentru aceasta, vor fi implementate măsuri fiscale care vor avea un impact semnificativ asupra vieții românilor.

Aceste măsuri fiscale vor fi discutate și adoptate astăzi de către Guvern, după o perioadă lungă de negocieri și probleme întâmpinate în cadrul Coaliției. Aceste inițiative vor implica anumite schimbări și vor avea un impact asupra cetățenilor. Unele taxe și impozite vor crește semnificativ, ceea ce va afecta buzunarele oamenilor.

Modificări ale Codului fiscal

Coaliția a realizat peste 80 de modificări ale Codului fiscal, care vor avea un impact asupra economiei. Aceste modificări includ creșteri salariale și impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu poate fi dovedită.

De asemenea, salariul minim va crește de la 3.000 la 3.300 de lei brut pe economie, iar în domeniul construcțiilor veniturile vor crește de la 4.000 la 4.500 de lei.

Schimbări în privința voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanță sunt foarte apreciate de salariați, însă și acestea vor suferi modificări. Valoarea voucherelor va crește la 1.600 de lei, dar vor putea beneficia de ele doar cei cu venituri nete sub 8.000 de lei. Astfel, numărul de beneficiari va fi redus.

Se va înregistra o creștere a TVA-ului pentru anumite categorii, de la 5% la 9%. Aceasta se va aplica pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, panourile fotovoltaice, pompele de căldură și activitățile din parcurile de distracții. De asemenea, va fi o creștere de la 9% la 19% pentru vânzarea de bere fără alcool și alimente cu adaos de zahăr.

Taxarea luxului

Pentru a face față situației economice, statul va impune taxe suplimentare pentru lux. Astfel, casele cu o valoare mai mare de 500.000 de euro vor fi supuse unui impozit anual de 0,3%, doar pentru partea care depășește această sumă.

Cu toate acestea, cota de TVA pentru livrarea de lemne de foc și energie termică va rămâne la 5%, iar pentru restaurante și hoteluri va fi de 9%. Activitățile recreative, cum ar fi festivalurile, concertele, cărțile, ziarele, revistele, muzeele și alte activități culturale, vor beneficia în continuare de cota de TVA de 5%.

Modificările fiscale ajung pe masa Guvernului Ciolacu! Se schimbă complet viața românilor

Pentru a reduce cheltuielile, administrația are în vedere eliminarea posturilor de șefi de birou și tăierea celor peste 200.000 de posturi vacante. De asemenea, numărul de posturi de secretar de stat va fi redus cu cel puțin 25%.

Avertismentul lui Claudiu Năsui

Claudiu Năsui, fost ministru al economiei al USR, avertizează că România se confruntă cu cea mai mare creștere de taxe din istorie. Legea de creștere a taxelor promovată de PSD-PNL va fi contestată la Curtea Constituțională, potrivit USR.

Năsui subliniază că această creștere va avea un impact negativ asupra cetățenilor, deși la începutul anului autoritățile promiteau că nu vor crește taxele.