ASF a anunțat că s-au făcut patru modificări legale importante care vin în sprijinul pensionarilor români care primesc pensii private. Iată despre ce este vorba. 

Sistemul de pensii de la noi din țară este format din trei piloni. Primul pilon este cel al sistemului public de pensii obligatorii. Al doilea pilon este cel de pensii private, în timp ce Pilonul III este format din pensii private facultative. La finalul anului 2022, ASF a făcut mai multe modificări importante care vin în ajutorul celor care vor primi pensii private în următorii ani.

Schimbări majore la sistemul de pensii private

O veste foarte bună este că moștenitorii celor care mor înainte de a avea dreptul la pensia privată, vor putea încasa suma imediat. Până acum, moștenitorii care aveau un loc de muncă primeau banii respectivi în contul de Pilon II, dar intrau în posesia lor abia când ieșeau la pensie. 

Colaj Substantial

O altă modificare importantă prevede ca, în cazul în care un participant la pensia privată moare înainte de a ieși la pensiile, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi, nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani. Mai exact, moștenitorii pot solicita plata respectivă oricând doresc. 

De asemenea, a fost eliminat comisionul de administrare în valoare de 0,5 % din contribuție. Ținând cont de acest lucru, în fiecare lună conturile participanților vor avea 0,5 % mai mult, în condițiile în care în activ va merge întreaga contribuție. 

Vești bune pentru pensionari

O altă modificare se referă la persoanele care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate și care pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia. 

În anul 2007 a început accesarea Pilonului II. Schema respectivă este obligatorie pentru toate persoanele eligibile cu vârsta de până la 35 de ani și voluntară pentru grupa de vârstă 35-45 de ani. În 15 ani de activitate, Pilonul II a primit contribuții brute în valoare de 79 miliarde de lei.