Luni, producătorul Moderna a anunțat rezultate revoluționare în stadiul avansat al testelor pentru vaccinul său combinat Covid-gripă, mRNA-1083. Testele au inclus și persoane de 65 de ani sau mai mult, care au arătat un răspuns imunitar îmbunătățit.

„Când ne gândim la vaccinul combinat, de multe ori ne gândim doar la elementul de comoditate, o singură înțepătură în loc de două, dar ceea ce este cu adevărat inovator este faptul că nu numai că oferiți acel avantaj, ci și beneficiul clinic. Cred că acesta este cel mai important mesaj”, a declarat Francesca Ceddia, responsabilul șef cu afaceri medicale de la Moderna, citată de CNN.

Studiile au arătat că persoanele care au primit vaccinul combinat mRNA-1083 au avut un răspuns imunitar mai mare în comparație cu cei care au primit vaccinuri separate împotriva gripei și Covid. Acest răspuns a fost consistent și la persoanele de peste 65 de ani, care de obicei nu răspund la fel de puternic la vaccinuri ca tinerii.

Potrivit liderilor din domeniul sănătății publice, un vaccin combinat ar putea oferi o metodă mai eficientă de protecție împotriva ambilor viruși. Pentru ultimul sezon de gripă, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (FDA) estimează că între 35 și 64 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de gripă în Statele Unite. Între 390.000 și 810.000 de oameni au fost internați în spital și până la 71.000 au murit. Covidul a trimis mai mult de jumătate de milion de americani la spital și a ucis 40.000 doar în toamna și iarna trecută.

Studiul de fază 3 al Moderna a inclus aproximativ 4.000 de adulți din două grupe de vârstă diferite. În rândul persoanelor de peste 65 de ani, cei care au primit vaccinul combinat mRNA-1083 au avut un răspuns imun mai mare împotriva a trei tulpini de gripă și împotriva Covid-19, comparativ cu cei care au primit Spikevax de la Moderna și Fluzone HD. De asemenea, pentru grupa de vârstă 50-64 de ani, mRNA-1083 a arătat o eficacitate superioară în comparație cu administrarea concomitentă a Spikevax și Fluarix.

„Titrurile sunt semnificativ mai mari”, a spus Ceddia. „Asta este mai bine de fapt.” Un titru este un test de laborator care măsoară numărul de anticorpi din sânge și poate fi folosit pentru a dovedi cât de imun este cineva la o anumită boală.

În ceea ce privește siguranța, vaccinul combinat a fost bine tolerat, reacțiile adverse fiind similare cu cele experimentate de persoanele care au primit vaccinurile separat. Cele mai frecvente efecte adverse au fost durerea la locul injectării, oboseala, durerile musculare și durerile de cap.

Sue Peschin, președintele și CEO al Alianței pentru Cercetarea Îmbătrânirii, a subliniat că o injecție combinată ar putea fi de mare ajutor pentru sănătatea publică. Ea a menționat scăderea absorbției vaccinurilor standard din cauza oboselii generate de pandemie și a subliniat necesitatea de a crește ratele de vaccinare.