Moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon vor fi aduse de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, urmând să fie depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași în cadrul pelerinajului religios de Sfânta Parascheva, anunță Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Evenimentul va începe pe 8 octombrie cu o procesiune în cadrul căreia moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din catedrală și așezate într-un baldachin special în curtea lăcașului de cult. Potrivit reprezentanților Mitropoliei, acest an aduce o premieră prin prezența moaștelor Sfântului Pantelimon, un sfânt cunoscut pentru vindecările săvârșite, ca parte a omagierii pastoralei și îngrijirii bolnavilor.
„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ‘an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți’. Așadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iași bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli”, a precizat Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Racla cu moaștele va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, iar slujba Sfintei Liturghii programată pe 14 octombrie va fi oficiată pe un podium de-a lungul pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt. Pentru a asigura vizibilitatea, vor fi amplasate ecrane de mari dimensiuni în mai multe locații din centrul orașului Iași.
Autoritățile locale se așteaptă la participarea a zeci de mii de credincioși din întreaga țară. În anul precedent, peste 360.000 de pelerini au asistat la pelerinaj, iar organizatorii raportează o prezență totală de 450.000 de persoane la toate evenimentele religioase. În anumite momente, pelerinii au așteptat până la 20 de ore pentru a-și aduce prinosul de închinăciune în fața moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, rândul acestora întinzându-se pe cinci kilometri.