Moartea suspectă a poetului Pablo Neruda, unul dintre cei mai mari poeți ai lumii, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, a avut loc în timpul unei lovituri de stat din anul 1973. Certificatul său de deces menționează că ar fi suferit de cancer, boala fiind cauza sfârșitului său. Dr. Aurelio susținea într-o conferință de presă că poetul ar fi fost ucis sub dictatura generalului Augusto Pinochet.

Moartea suspectă a poetului Pablo Neruda

Specialiști din multe părți ale globului au încercat să elucideze enigma morții sale, fără succes.  Au fost implicați oameni din Canada, Danemarca, Statele Unite, Spania şi Chile. Familia poetului crede că a fost ucis prin otrăvire. Trupul să neînsuflețit a fost adus într-o clinică din Santiago în anul 1973, la doar câteva zile de la lovitura de stat îndreptată spre președintele socialist Salvator Allende de care era apropiat.

Trupul neînsuflețit a fost exhumat în anul 2013 și reîngropate în anul 2016. Din păcate cercetările care s-au întins pe o perioadă de ani de zile nu au adus un răspuns concludent cu privire la decesul său. Enigma părea să fi fost elucidată cu ceva ani înainte de șoferul poetului. Acesta spuse că moartea lui Pablo Neruda ar fi fost cauzată de o injecție misterioasă făcută înainte de plecarea sa în Mexic. Această declarație fusese făcută în anul 2011.

„Neruda a fost asasinat”, a spus Araya pentru AFP în 2013.

Pe certificatul de deces redactat în anul 2011 poetul a decedat la vârsta de 69 de ani de cancer la prostată. A fost deschisă o anchetă judiciară după declarația lui Manuel Araya, șoferul poetului. Era un argument foarte mare cu privire la asasinarea acestuia. Faptul că poetul se simțea bine până să i se facă o injecție. Moartea din 1982 a fostului președinte Eduardo Frei a avut loc la aceeași clinică. Moartea președintelui în urma unei operații a deschis din nou ipoteza unui asasinat.