Reclamă
Reclamă

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman (Hajj) de la Mecca, situație agravată de temperaturi ce au depășit 50 de grade Celsius.

Potrivit ambasadorilor țărilor arabe pentru Hajj, 323 dintre victime erau cetățeni egipteni, majoritatea pierzându-și viața din cauza căldurii și a afecțiunilor preexistente. „Toți egiptenii au murit din cauza căldurii, cu excepția unuia care a suferit răni grave în timpul unei busculade,” a declarat ambasadorul egiptean. El a adăugat că cifra deceselor a fost furnizată de morga spitalului din cartierul Al-Muaisem din Mecca.

Alte țări arabe, printre care și Iordania, au raportat decese în rândul cetățenilor lor, totalul acestora ridicându-se la 577 la nivel global până în prezent. La morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, au fost înregistrate 550 de decese până acum.

Reclamă

Ministerul de Externe din Egipt a colaborat cu autoritățile saudite la operațiunile de căutare a egiptenilor dispăruți în timpul pelerinajului, însă nu a precizat numărul deceselor. Autoritățile saudite au tratat peste 2.000 de pelerini care sufereau de stres termic, dar nu au mai actualizat această cifră din duminică.

Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au fost declarați morți de diverse țări, majoritatea fiind indonezieni. Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și toți musulmanii care au mijloacele materiale necesare vor să-l bifeze cel puțin o dată în viață.

Luni, temperatura la Mecca a atins 51,8 grade Celsius, potrivit Centrului Național de Meteorologie din Arabia Saudită. Jurnaliștii aflați la Mina, lângă Mecca, au văzut pelerini turnându-și sticle de apă în cap, în timp ce voluntarii împărțeau băuturi reci și înghețată.

Oficialii saudiți le-au recomandat pelerinilor să folosească umbrele și să consume lichide multe pentru a evita expunerea la soare în orele de vârf. Mulți pelerini au povestit că au văzut trupuri inerte pe marginea drumului și că serviciile de ambulanță păreau copleșite de situație. Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au participat la Hajj anul acesta, 1,6 milioane venind din străinătate, conform datelor autorităților saudite.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să urmeze pelerinajul fără a obține vize oficiale, demers foarte riscant întrucât acești pelerini nu pot accesa facilitățile cu aer condiționat oferite de autoritățile saudite.

Hajj-ul este cea mai mare adunare religioasă din lume și cel mai mare eveniment anual din Arabia Saudită. Pelerinajul se desfășoară la două luni și 10 zile după Ramadan. Anul acesta, Arabia Saudită s-a confruntat cu un val de căldură extremă în timpul celor cinci zile ale pelerinajului. Autoritățile au mobilizat peste 1.600 de angajați militari cu unități medicale speciale și 30 de echipe de răspuns rapid pentru a face față situației.

Islamul cere fiecărui musulman capabil fizic și financiar să facă această călătorie cel puțin o dată în viață. Pelerinajul include numeroase ritualuri, printre care purtarea unui echipament special și o procesiune circulară în jurul Kaaba. În ultimii ani, Arabia Saudită a investit miliarde de dolari în infrastructură pentru a îmbunătăți condițiile pentru pelerini.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro