Reclamă

Hipotermia apare atunci când temperatura internă a corpului unei persoane scade sub normal din cauza expunerii la frig.

În timp ce hipotermia apare de obicei în aer liber, poate apărea și în interior, deoarece există multe lucruri care pot face o persoană să piardă căldura corpului. Hipotermia începe cu simptome ușoare, dar poate progresa și poate pune viața în pericol. O persoană care se confruntă cu un stadiu tardiv de hipotermie severă poate intra în comă sau poate suferi un stop cardiac.

Ghid de prim ajutor

Mitul care demontează tot ce știai! Ce trebuie să faci, de fapt, pentru a încălzi o persoană care a suferit un șoc hipotermic
Pixabay

În cazul hipotermiei ușoare, completați măsurile de autoîngrijire de mai jos și obțineți îngrijiri medicale cât mai curând posibil. În caz de hipotermie severă, apelați imediat serviciile medicale de urgență.

Primul ajutor pentru hipotermie:

Verificați căile respiratorii, respirația și circulația persoanei.

Mutați persoana într-o zonă mai caldă și înlocuiți orice haine umede sau strânse cu haine largi și uscate.

Pentru a încălzi persoana, pe baza mijloacelor disponibile, încercați orice combinație dintre următoarele:

Acoperiți persoana complet cu folie sau cu o pătură spațială. Sau folosiți-vă căldura corporală pentru a o ajuta să o încălziți.

Folosiți comprese calde pe gât, piept și zona inghinală.

Dați lichide calde și dulci. (Orice lichide administrate trebuie să fie nealcoolice, deoarece alcoolul interferează cu circulația sângelui.)

Restabiliți căldura încet.

Aduceți persoana în casă.

Scoateți hainele ude și uscați persoana, dacă este necesar.

Încălziți mai întâi trunchiul persoanei, nu mâinile și picioarele. Încălzirea mai întâi a extremităților poate provoca șoc.

Încălzește persoana înfășurându-l în pături sau punându-i îmbrăcăminte uscată.

Nu scufundați persoana în apă caldă. Încălzirea rapidă poate provoca aritmie cardiacă.

Dacă folosiți sticle cu apă fierbinte sau pachete chimice fierbinți, înfășurați-le în cârpă. Nu le aplica direct pe piele.

Dacă este necesară îngrijire suplimentară, pot fi utilizate diferite tehnici pentru a încălzi corpul în funcție de severitatea hipotermiei:

Reîncălzire externă pasivă

Reîncălzirea pasivă externă (PER) este de obicei utilizată pentru a trata hipotermia ușoară. Implică pur și simplu plasarea individului într-un mediu adecvat cald, acoperit cu izolație și creșterea treptată a temperaturii centrale a corpului cu câteva grade la fiecare oră.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro