Pe Pământ există tot felul de ființe, însă doar oamenii, corvidele și alte păsări pot produce sunete umane. Ciorile și corbii pot să ne imite destul de bine, dar papagalii sunt la alt nivel. Aceștia din urmă pot chiar să vorbească, dacă sunt antrenați cum trebuie și dacă provin dintr-o anumită specie. Trebuie precizat că o orcă, în captivitate, a reușit și ea să reproducă cuvinte umane.
Uimitor este faptul că maimuțele sunt cele mai apropiate ca structură de oameni și te-ai fi așteptat ca ele să poată să imite cel mai bine omul. Doar că maimuțelor le este greu să ne imite graiul. Natura a decis însă cu totul altceva și papagalii sunt cei care pot să emită cel mai bine sunete umane și chiar cuvinte. Oamenii de știință au explicat destul de simplu de ce aceste păsări pot să vorbească limbajul uman.
„Fiecare pasăre care învață prin sunete are în creier o parte dedicată strict acestui lucru, denumită sistemul de cântec. Acest sistem are două straturi în cazul papagalilor.
Cel intern este specific tuturor păsărilor ce învață prin sunete, și altul extern, specific strict papagalilor. Acesta din urmă este secretul lor, a explicat Erich Jarvis, neurolog la Duke University”, potrivit Audubon.
Papagalii pot să vorbească mai multe limbi și pot chiar cânta. Aceste abilități le obțin prin imitarea stăpânului, ei neconștientizând ceea ce fac și zic. Așadar, dacă un papagal te întreabă „ce mai faci”, acest lucru nu înseamnă că dorește să știe cum te simți ci pur și simplu îl imită pe stăpânul său care atunci când intra în cameră întreba cum se simte persoana de lângă el.
Conform cercetătorilor, papagalii sunt ființe sociale și se simt bine în preajma semenilor lor. O astfel de pasăre singură în sălbăticie nu va putea face față prădătorilor, de aceea trăiesc în grupuri pentru a se putea avertiza unii pe alții de eventuale pericole. În mediul uman, papagalii vor imita stăpânii pe care îi consideră membrii ai cârdului lor.