Moartea a reprezentat dintotdeauna fenomenul care stârnit teama, dar și curiozitatea. Cu atât mai mult cu cât experiența ei nu are final, ci se încheie cu revenirea în lumea palpabilă. Totul este posibil prin prisma așa numitei experiențe „moarte clinică”.
Ce înseamnă fenomenul de moarte clinică
Moartea clinică sau moartea aparentă se traduce prin experiența de a trăi pentru o perioadă determinată în planul spiritual. În lumea în care sufletele ar ajunge de fapt după ce viața iese din trup. De-a lungul anilor numeroase persoane au experimentat acest fenomen de „a muri” și ulterior „a învia” . Trăirile avute în acel răstimp, povestite de majoritatea celor care trecut prin moartea aparenta au numeroase asemănări. Printre acestea se numără:
Detașarea sufletului de corp
Cei mai mulți pacienți care au ajuns în această stare au experimentat-o pe masa de operație. Medical, experiența este de fapt intrarea în stopul cardiorespirator, sau oprirea temporară a inimii. În timpul resuscitării, pacienții intrați în moarte clinică văd și simt lucruri pe care în viața de pe pământ nu le-am putea percepe.
Cei care au intrat în moarte clinică au dezvăluit că și-ai văzut propriul corp, dar și întreaga încăpere în care acesta se afla, „de sus”.
Fără dureri fizice
Moartea clinică concentrează un cumul de trăiri lipsite de durerea fizică. Deși sufletul se desparte pentru o perioadă determinată de trup, acest lucru nu aduce durere fizică.
Lumina de la capătul tunelului
Cele mai multe persoane care au ajuns în starea de moarte aparentă au dezvăluit apoi că „luminița de la capătul tunelului” nu este doar o metaforă. După ce sufletul se detașează de trup, apare în jur neantul, în zare fiind descrisă de pacienții respectivi, o lumină liniștitoare.
Întâlnirea cu cei dragi plecați în veșnicie
După trezirea din moarte clinică un număr mare persoane care au experimentat această trăire mărturisesc că au auzit vocile celor dragi plecați din lumea palpabilă. De altfel, alții au descris cu lux de amănunte întâlnirea cu ei sau chiar cu îngerii.
Dincolo de aceste experiențe extra-corporale, moartea aparentă produce în unele cazuri leziuni la nivel neuronal, deseori ireversibile.
Moartea clinică din punct de vedere medical
În organismul uman în momentele fatidice ale morții clinice are loc stopul respirator, cardiac. De altfel, încetarea activității creierului este de asemenea considerată același tip de experiență. În unele state ale lumii, moartea cerebrală este considerată legală (nefiind necesare alte confirmări în acest sens).
Ce spune neurologul Constantin Dulcan despre moartea clinică
Constantin Dulcan este un reputat neurolog, cercetător în domeniul conștiinței și un psihiatru cu experiență notabilă. Specialistul a căutat și oferi răspunsuri legate întrebările despre moarte, viața de apoi. Constantin Dulcan a și lansat o carte în care povestește pe larg despre experiențele de dincolo de moartea fizică.
„Moartea clinică este o graniță dintre două lumi.”, a explicatConstantin Dulcan.
În opinia specialistului, moartea clinică reprezintă experiența prin prisma căreia pacientul trece prin toate momentele morții biologice, fără să ajungă în faza finală a acesteia. Funcțiile vitale ale omului care ajunge în moarte clinică sunt reluate după resustictare. Constantin Dulcan susține că experiențele morții clinice sunt după același tipar, indiferent de religie, rasă sau momentul istoriei în care au fost posibile.
Reputatul psihiatru are însă o opinie aparte despre Judecata de Apoi. Constantin Dulcan precizează că oamenii care ajung la momentul respectiv văd ca într-un film panoramic acțiunile lor din timpul vieții. Judecata asupra lor ai fi făcută de fapt de noi înșine, conform explicațiilor cercetătorului.
Constantin Dulcan a mărturisit care este cazul de moarte clinică pe care l-a studiat și care a avut cele mai captivante detalii.
„Cred că cel mai impresionant este cazul Anitei Moorjani, pe care l-a si relatat într-o carte autobiografică. Era de patru ani bolnavă de cancer limfatic când, intrată în comă profundă, terminală, începe să perceapă lumea dincolo de limitele obişnuite. Deşi are ochii închişi, fiindcă e supusă reanimării, îl vede pe fratele său în avionul cu care venea din India la Hong Kong, pentru a fi prezent la ultimele sale clipe de viaţă. Aude discuţiile între medici şi soţul său, deşi ele aveau loc pe un coridor îndepărtat. Şi nu doar că îi aude şi vede, dar le aude şi gândurile. Se eliberează din trupul fizic şi constată, cu uimire, că poate fi în mai multe locuri în acelaşi timp. Vede toate manevrele de reanimare pe care le fac medicii, înţelege disperarea soţului şi ar vrea să-i spună fratelui să nu se grăbească, fiindcă nu va muri până nu va veni. „, a explicat acesta.