Exploziile de la Nord Stream au încă un mister neelucidat.

Acesta este legat de ultima conductă rămasă intactă după evenimentul respectiv. Mai exact, în zonă a fost descoperit un obiect tubular care seamănă cu o antenă. Acesta ar ieși de pe fundul mării și a fost identificat după o inspecție.

Obiectul bizar din zona Nord Stream va fi extras din mare

Danemarca a cerut ajutor pentru a reuși să cerceteze originea obiectului. Acesta ar avea o lungime de 40 de cm și un diametru de 10 cm. Autoritățile din Danemarca vor extrage obiectul din mare cu ajutorul forțelor armate și a dotărilor pe care le are în domeniul apărării.

“În vederea clarificării în continuare a naturii obiectului, autorităţile daneze au decis să-l recupereze cu ajutorul apărării daneze”,  au comunicat autoritățile daneze.

Agenția pentru Energie din Danemarca a cerut ajutorul proprietarului conductei Nord Stream. Acesta are sediul oficial în Elveția însă cel puțin până la această oră nu a confirmat sau infirmat prezența în cadrul acțiunii.

Gazprom, compania rusă de stat controlează operatorul gazoductului Nord Stream 2 AG. La o primă analiză, autoritățile din Danemarca au concluzionat că obiectul nu ar prezenta vreun atentat la siguranță.  Totuși pentru extragerea lui va fi elaborată o procedură complexă care implică și un sistemul de apărare.

Vladimir Putin a anunțat de săptămâna trecută că a fost găsit obiectul

Vladimir Putin a fost informat încă de săptămâna trecută legat de această descoperire. Liderul rus a primit informația că o navă ce fusese închiriată de Gazprom a identificat obiectul necunoscut. Locul în care antena cu formă tubulară a fost găsită este la 30 de km de zona în care au fost provocate exploziile de la Nord Stream.

Agenția de presă Reuters a comunicat că totuși nu este cunoscut dacă Vladimir Putin face referire la același obiect precum Danemarca. Conducta de la Nord Stream are încă gaz, însă operatorul a redus presiunea acesteia din motive de siguranță.