Un tragic incident a avut loc pe un câmp din Italia, unde 50 de vite au decedat în doar câteva minute. Giacomino Olivero, un crescător de vite de rasă Piemonteză, a condus cele 160 de animale la păscut pe un câmp plantat cu sorg, care îi aparținea. Însă, la scurt timp de la începerea hrănirii, au apărut primele semne de otrăvire.
Incidentul s-a petrecut pe data de 7 august, în orășelul Sommariva del Bosco, provincie din Piemont. Localitatea este situată la aproximativ un kilometru distanță de grajdurile în care erau adăpostite animalele. Din păcate, doar câteva minute au fost necesare până când 50 de vite au început să tremure, să se sufoce și să se prăbușească la pământ, potrivit ziarului local Corriere della Sera.
Experții consideră că o combinație de temperatură ridicată și secetă a putut cauza transformarea unei anumite varietăți de cereale, precum sorgul, într-o hrană otrăvitoare pentru animalele rumegătoare. În prezent, se fac analize atât asupra plantelor de sorg ingerate de animale, cât și asupra leșurilor acestora.
Sorgul este o cereală originară din Africa de Est, fiind cultivată încă din secolul IV î.Hr. și este foarte bogată în substanțe nutritive. La nivel mondial, sorgul se află pe locul al cincilea ca importanță, după grâu, porumb, orez și orz, iar datorită toleranței sale la secetă și căldură excesivă, precum și lipsei de pretenții față de calitatea solului în care este cultivat, este foarte apreciat de fermieri.
În urma incidentului, crescătorul de animale, Giacomino Olivero, a declarat: „Au murit ca muștele. Am dat imediat alarma și au intervenit veterinarul de la fermă, Giovanni Toppi, medicul veterinar Braidese de la ASL, Francesco Acciari, împreună cu poliția silvică din localitatea Bra. Am încercat să salvăm celelalte capete”.
Potrivit specialiștilor, unele tipuri de sorg, dacă sunt tinere și se află în condiții de secetă severă, pot dezvolta substanțe toxice, precum cianura de hidrogen, care este letală pentru bovine și rumegătoare în general.
Președintele asociației crescătorilor de bovine ARA din regiunile Piemont și Liguria, Elia Dalmasso, a comentat: „Un fapt neașteptat care ne-a impresionat pe toți. Fermierii știu că sorgul și porumbul, dacă sunt sub stres datorat lipsei de apă, pot produce toxine, cei care cresc vaci de lapte știu bine acest lucru. Dar nimeni nu se aștepta la un rezultat atât de grav”. În acest moment, se așteaptă rezultatele testelor pentru a confirma această ipoteză.