Reclamă

Antarctica, continentul de gheață situat la extremitatea sudică a Pământului, rămâne unul dintre cele mai puțin cunoscute și mai misterioase locuri de pe planetă. Cu toate acestea, mulți se întreabă de ce accesul și vizitarea Antarcticii este atât de strict reglementată și, în multe cazuri, interzisă.

Antarctica poate fi numită una dintre bijuteriile planetei noastre. Deși multe persoane și-ar dori să ia contact cu ținutul de gheață, acest lucru este imposibil, iar motivele care au limitat vizitarea este sunt cât se poate de serioase.

Antarctica găzduiește unele dintre cele mai sensibile ecosisteme de pe planetă. De la populațiile de pinguini și foci la organisme extremofile adaptate la condițiile extreme, perturbarea acestor habitate fragile ar putea avea consecințe catastrofale pentru biodiversitatea locală.

Antarctica este unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, iar expunerea la aceste condiții extreme poate fi periculoasă pentru oameni.

Misterul Antarcticii. De ce vizitarea acestui continent este interzisă
Pixabay

Antarctica nu este pentru turiști, ci doar pentru știință

Aici, nu există centre comerciale, magazine și nici curent, în zonă fiind un singur generator care asigură electricitatea. Astfel, în cazurile în care oamenii ajung aici, trebuie să aibă în vedere că bagajul trebuie pregătit minuțios, iar dacă un lucru este uitat acasă, uitat rămâne.

De obicei, cei care ajung prin excepție în Antarctica, au grijă să aibă la ei haine groase pentru că aici, uneori, se pot atinge și temperaturi de -60 de grade. Pe lângă haine, persoanele au grijă să pună în bagajele acumulatori, dar și articole de igienă personală, în special, hârtie igienică.

Antarctica este guvernată de Acordul Antarctic, un tratat internațional semnat de 54 de țări, care interzice exploatările comerciale și militarizarea zonei. Acest acord are scopul de a proteja mediul și de a menține Antarctica dedicată cercetării științifice pașnice.

De asemenea, izolarea geografică și limitarea resurselor de salvare fac vizitarea Antarcticii o provocare extrem de periculoasă pentru orice explorator neantrenat. Tocmai de aceea, oamenii care ajung aici pot fi numărați pe degetele de la o mână.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro