Compania românească Romanian InSpace Engineering (RISE) se pregătește să lanseze în perioada 4-6 noiembrie experimentul științific DropCoal către Stația Spațială Internațională (ISS). Proiectul, dezvoltat integral în România, este finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și va fi transportat la bordul capsulei Dragon cargo, în cadrul misiunii CRS-31 de la NASA Kennedy Space Center.
DropCoal, proiectat pentru a studia coalescența și amestecarea lichidelor în microgravitație, va efectua 560 de experimente filmate cu o cameră ultrarapidă pe o durată de 6 luni la bordul ISS. Studiul acestor procese este esențial pentru îmbunătățirea administrației medicamentelor pentru astronauți și alimentarea navelor spațiale cu combustibil.
Această misiune marchează câteva premiere de importanță națională: este prima sarcină utilă proiectată și fabricată integral în România care ajunge la ISS și a fost validată de comisiile ESA și NASA. De asemenea, este prima dată când o sarcină utilă este testată complet pentru zbor în România, grație colaborărilor cu institute și companii locale.
Acest important proces a fost coordonat de experți de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) în parteneriat cu universitățile din Darmstadt, Germania, și Carnegie Mellon, SUA. Proiectul, integral finanțat de ESA, subliniază eforturile Agenției Spațiale Române (ROSA) de a dezvolta sectorul spațial din țară.
Mugurel Bălan, managerul proiectului și co-fondator al Romanian InSpace Engineering, a declarat că „Dezvoltarea și pregătirea pentru lansare a experimentului DropCoal ne-a oferit șansa să coagulăm la nivelul companiei atât o echipă de experți din domenii complementare care pot să rezolve probleme tehnologice complexe, cât și baza logistică pentru implementarea unor proiecte de anvergură în domeniul spațial.”
RISE activează în sectorul ingineriei aerospațiale din 2017, având numeroase proiecte în colaborare cu ESA și ROSA, de la sisteme de poziționare precisă pe orbită la monitorizarea interferențelor GNSS. DropCoal este un pas înainte în consolidarea prezenței României în cercetarea spațială internațională.