Reclamă

Mirela Vaida, vedetă de televiziune, a prezentat pe canalul ei de Youtube rețeta pentru cozonac moldovenesc, un desert popular mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale sau a Crăciunului. Vedeta a dezvăluit că pentru prepararea acestuia este nevoie de multă răbdare și atenție la temperatura cuptorului, precum și la frământarea aluatului, care trebuie să fie bine lucrat pentru a obține un cozonac pufos și aerat.

„Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă şi rahat“, a mărturisit Mirela Vaida.

Ingredientele necesare pentru aluatul de cozonac includ 2 kg de făină albă, drojdie umedă sau uscată, apă minerală, lapte cald, unt gras, smântână grasă, o lămâie dată pe răzătoare, esenţe, 6 ouă proaspete, zahăr și sare. Pentru umplutura de cozonac, vedeta a enumerat printre ingrediente rahat tăiat cubuleţe, cacao, 1 kg de miez de nucă, stafide, lapte, esenţe și zahăr.

În ceea ce privește modul de preparare, Mirela Vaida a explicat că în primul rând se presară sarea peste făină, apoi se adaugă zahărul în cuibușor, drojdia dizolvată în lapte cald și se amestecă ingredientele. Apoi se adaugă untul, tăiat cubuleţe, smântâna și ouăle. Cozonacul moldovenesc presupune folosirea unui număr mare de ouă, Mirela menționând că mama ei adăuga patru sau chiar cinci ouă la un kilogram de făină.

„Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit“, a adăugat vedeta.

Despre umplutura de cozonac, Mirela Vaida a menționat că se amestecă miezul de nucă cu zahăr și cacao, se adaugă laptele, astfel încât să se obțină o pastă groasă. Se adaugă esențele, se lasă la omogenizat, după care se întinde pe aluatul de cozonac, peste care se pun rahatul și stafidele. În final, fiecare bucată de aluat se rulează, se împletește și se pune în tăvi, urmând să fie coaptă în cuptor timp de aproximativ 45 de minute.

Mirela Vaida a pus la dispoziția fanilor materiale video pe Youtube pentru a exemplifica mai bine întregul proces de pregătire a cozonacului moldovenesc.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro