Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, va lasa în curând o carte la Târgul Gaudeamus, pe 24 noiembrie 2023. Intitulată “Bătălia pentru Viitorul României”, Geoană a anunțat indirect că va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Conform unui fragment consultat de Digi24, Geoană sugerează că va candida ca independent, beneficiind de susținerea platformei civice recent înființate, numită “Proiectul România 2030”.

În această carte, Geoană aduce în discuție problemele cu care se confruntă România în prezent. El afirmă că țara se află într-un cerc vicios al neputinței și corupției, în comparație cu nivelul economic și calitatea serviciilor publice din Occident. De asemenea, critică liderii politici anteriori, susținând că aceștia nu au reușit să unească națiunea în jurul unor obiective interne și externe importante.

Mircea Geoană va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor

Ipoteza candidaturii lui Geoană ca independent devine evidentă în fragmentul în care se compară cu președintele Cehiei:

 “Exemplul recent al președintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câștigat susținut, iar nu dependent de partide”, scrie Mircea Geoană în cartea sa.

Geoană aduce în discuție și întâlnirile sale cu Regele Mihai și Regele Charles, sugerând că acestea îl pot confirma ca Alesul pentru a conduce România după 2024. Într-un episod, Geoană povestește cum a luat masa cu Regele Mihai înaintea unui discurs în Parlamentul României.

Mircea Geoană, viitorul președinte al României? Anunțul subtil făcut de numărul doi în NATO

Regele s-ar fi arătat îngrijorat de atmosfera din Parlament și Geoană i-a sugerat să viziteze sala de plen înainte de discurs pentru a se acomoda cu locul. Gestul lui Geoană a fost apreciat de Regele Mihai, care i-a înmânat discursul original ca semn de recunoștință.

Un alt episod menționat în carte este o întâlnire la Palatul Buckingham, unde Geoană a discutat cu Prințul Charles, actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii.

Prințul Charles s-a arătat interesat de imaginea României și a exprimat o declarație emoționantă de dragoste pentru țară în timpul unei vizite recente la București. Această întâlnire sugerează că Geoană consideră că și el poate deveni un lider iubit și apreciat de români.