Reclamă
Reclamă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a răspuns luni, pe Facebook, acuzațiilor de plagiat aduse împotriva tezei sale de doctorat, susținută în urmă cu aproape 20 de ani.

El a legat acuzațiile publicate de Press One de discuțiile privind o posibilă candidatură a sa la alegerile prezidențiale. „Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează”, a declarat Geoană.

Geoană a explicat: „Mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că nu există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință.”

Reclamă

Geoană a adăugat că, indiferent de părerile personale despre ce ar fi trebuit să scrie în teză, „cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite.”

El a subliniat că va sancționa „impostura intelectuală, cu valențe și intenții politicianiste,” și a acuzat unele posturi de televiziune că duc o campanie de denigrare la adresa sa.

„Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoaște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism,” a încheiat Geoană.

Publicația Press One susține că Mircea Geoană a plagiat în teza de doctorat, susținută la ASE București, prin traducerea și integrarea a zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton și George W. Bush, fără a le cita.

Vineri, organizația neguvernamentală „România Renaște,” care îl susține pe Mircea Geoană, a prezentat un apel pentru candidatura acestuia la alegerile prezidențiale de anul acesta. Profesorul universitar Dumitru Borțun a declarat că Geoană ar putea renunța la funcția din NATO după summitul NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro