Reclamă
Reclamă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că acuzațiile de plagiat în teza sa de doctorat sunt „false” și se leagă de o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din acest an. Acesta a afirmat că nu are nicio problemă să recunoască abaterile dacă se demonstrează că sunt în afara normelor academice de la momentul publicării tezei.

Geoană și-a susținut teza de doctorat acum aproape 20 de ani, la ASE București. Potrivit PressOne, cel puțin 78 de pagini din cele 279 din teza sa sunt copiate prin tehnica „plagiat prin traducere”, fără a cita sursele originale. Aceste pagini ar proveni din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton și George W. Bush.

„Eu vă spun că din ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcută absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afara regulilor din vremea respectivă. Acum, dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a declarat Geoană într-un interviu acordat jurnalistei Emilia Șercan, înainte de publicarea articolului PressOne.

Reclamă

„Nu spun că ar fi de bine să se schimbe (cerințele de originalitate, n.r.). Și că asta e, de fapt, esența unei chestiuni de genul ăsta. Dar toată munca a fost făcută serios și n-am niciun fel de… Pe ceea ce înseamnă plagiat, eu sunt mult mai aproape de opiniile dumneavoastră, decât de alții. N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afara normelor, să zic, academice de atunci. N-am niciun fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a adăugat el.

După publicarea articolului de către PressOne, Geoană și-a revizuit declaratiile: „Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că nu există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință”, a scris Geoană pe Facebook.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro