Reclamă

Secretarul general al NATO, Mircea Geoană, a vorbit într-un interviu despre soluțiile care ar ajuta România să intre în spațiul Schengen.

Geoană a recunoscut că problema aderării la Schengen este una dureroasă pentru țara noastră, deoarece reflectă o acumulare de frustrări, mânie și neîncredere. Aceste sentimente pot duce la o energie pozitivă, care poate impulsiona o schimbare benefică, sau la o energie negativă, care poate conduce la abandonarea proiectului, inclusiv a proiectului național, de către un număr semnificativ de cetățeni, conform Antena 3 CNN.

Mircea Geoană: Românii sunt adaptabili și inteligenți

„Şi sunt mulți români care noi suntem atât de adaptabil și de inteligenți ca români, chiar și cei cu mai puțină carte, cei foarte educați cu toți suntem foarte inteligenți, ne descurcăm excepțional de bine, individual. E interesant să vezi că în sondaje când întrebi cum crezi că o să fie viața ta răspunsul este o să fie OK şi la întrebarea cum o să fie țara, viața României… o cumplit. Deci e o anumită tensiune între dimensiunea individuală și dimensiunea colectivă și este e o chestie mai veche, de încredere. De aceea cred că rezolvarea subiectului Schengen este o prioritate. Cred că rămâne prioritate pentru România, dar este decât vârful icebergului”, a declarant oficialul, pentru sursa citată.

Mircea Geoană, despre intrarea României în Schengen: Este un subiect dureros. Dar este doar vârful icebergului

Tinerii simt că statul român nu este un partener

Numărul doi în NATO și-a exprimat regretul pentru risipirea resurselor umane care au contribuit la succesul președinției României la Consiliul UE. El a menționat că mulți tineri profesioniști talentați care au dobândit experiență în negocierile și dosarele europene nu au fost folosiți la justa lor valoare de către statul român. Acest lucru a generat nemulțumire printre tinerii români care lucrează în instituțiile europene și care simt că statul român nu este un partener al lor.

Totodată, oficialul a subliniat importanța implicării României în diverse coaliții cu „geometrie variabilă” în Europa, deoarece aceasta permite țării să participe activ în diferite domenii, precum apărarea, protecția mediului și spațiul Schengen. Această capacitate de a colabora cu multiple alianțe este crucială pentru poziționarea României în UE.

„Eu, împreună cu Vasile Pușca și guvernul de care a făcut parte, am încheiat negocierile de aderare la UE. Eu știu ce am semnat acolo. N-am semnat atât de mult asimetrie de putere politică și economică. N-am semnat așa ceva, n-am semnat că nu intrăm în Schengen, n-am semnat că nu intrăm în zona euro după 20 și ceva de ani. Deci poate că ne uităm care este contractul inițial și este o invitație de a renegocia contractul, dar nu în sensul de a brusca, nu în sensul de coliziune cu Occidentul, nu în sensul de a spune știți ce ne tratați ca o colonie”, a mai spus Geoană.

Geoană a mai subliniat că România are nevoie de Europa, Statele Unite și investiții străine, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să acceptăm o poziție de inferioritate constantă. Contractul renegociat ar trebui să ofere mai multă simetrie între România și alte state, deși este clar că unele țări, precum SUA sau Germania, vor fi întotdeauna mai puternice și mai influente decât România.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro