România este în siguranță, indiferent de tensiunile de la granițele sale. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a oferit declarații despre NATO și despre un posibil atac al Federației Ruse asupra unei țări membre a alianței.

Invazia pornită de Rusia în Ucraina pe 24 februarie 2022 i-a făcut pe românii de pretutindeni să trăiască cu spaima războiului. Iar recent, în contextul tensiunilor dintre Moscova și Republica Moldova, această teamă este mai puternică ca oricând.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, asigură însă România că nu există niciun motiv de alarmare. El a explicat că până acum, Kremlinul nu a dat niciun semn că ar intenționa să pornească un război cu vreo țară membră a alianței și, implicit, cu toate.

El a explicat că țara noastră, ca toate celelalte state membre ale NATO, este protejată de articolul 6 al alianței.

Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ. , a declarat Mircea Geoană.

Ce este articolul 5 și cum va apăra NATO România în cazul unui posibil atac

Mai exact, articolul 5 este și cel care stă la baza Alianței Nord-Atlantice. Fiind vorba de o alianță defensivă, nu ofensivă, celelalte state membre vor interveni în momentul în care orice alt stat membru este atacat.

Mircea Geoană a mai subliniat faptul că Federația Rusă este conștientă de ceea ce înseamnă un război împotriva unui stat membru al NATO.

Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO(…) Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii., a mai explicat Mircea Geoană.