Reclamă

În situația în care, razele de lumină ce străbat sistemul nostru ocular, nu sunt  în mod corect focalizate pe retină, vederea noastră este complet viciată. Există 4 tipuri de vicii de acest gen: miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie. Ele pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor de vedere sau prin purtarea de lentile moderne de contact.

În momentul de față, în afară de purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, există și soluții chirurgicale de înaltă precizie capabile să rezolve aceste probleme de sănătate. Acestea pot oferi o vedere mai bună. În felul acesta, nu va mai fi nevoie să purtăm ochelari sau lentile de contact pentru a vedea foarte bine.

Ce se întâmplă în sistemul ocular al persoanelor care nu mai pot citi, spre exemplu sau nu mai au o vedere clară la distanță? În primul caz, fasciculele de lumină care străbat sistemul ocular se focalizează în spatele retinei.

Este principalul motiv pentru care imaginea va fi neclară și încețoșată, persoana fiind incapabilă să citească, spre exemplu. În situația în care fasciculele luminoase se vor focaliza în fața retinei, vederea la distanță va fi complet afectată și, mai ales, neclară.

Ce sunt miopia și hipermetropia și cum se manifestă?

O definiție simplă a miopiei este următoarea: viciu de refracție întâlnit la nivelul ochiului care constă în imposibilitatea de a distinge obiectele situate la distanță. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, principala cauză de apariție a miopiei este genetică (85% dintre copiii care au părinți miopi, suferă și ei de această afecțiune!). De asemenea, miopia mai apare atunci când sunt prezente modificări la nivelul mediilor transparente ale ochilor, cristalin sau cornee.

În literatura de specialitate, sunt descrise 3 tipuri de miopii: mică (0-3 dioptrii), medie (3-6 dioptrii) și mare (peste 6 dioptrii). Cu ajutorul unui aparat special (dioptron) se poate pune acest diagnostic, într-un mod foarte simplu și rapid. Dacă miopia este mai mare de 9-10 dioptrii, aceasta se numește miopie forte.

Ce este hipermetropia? În acest caz ne confruntăm cu următoarea situație: fasciculele luminoase care străbat sistemul nostru ocular se focalizează într-un mod vicios, în spatele retinei. Consecințele sunt următoarele: vedere neclară mai ales de aproape. O astfel de afecțiune se poate corecta foarte bine prin purtarea de ochelari sau lentile de contact sau chiar prin intervenții chirurgicale ultramoderne.

Și hipermetropia poate fi de 3 tipuri: mică (până la 2 dioptrii +), moderată ( între + 2,25 și 5 dioptrii) și hipermetropie forte (peste 5 dioptrii). Este important să subliniem faptul că, atât miopia cât și hipermetropia nu reprezintă boli, în sine. Nu vom suferi de așa ceva dacă ne îngrășam prea mult sau dacă facem excese de alimentație, de epuizare, etc.

Ambele afecțiuni sunt catalogate ca fiind vicii de refracție și pot fi corectate foarte simplu, prin mai multe metode. Dacă anumite diete, spre exemplu, ne pot ajuta să scădem în greutate și să nu ne îmbolnăvim de diabet sau obezitate, ochelarii sau lentilele de contact (+ metodele chirurgicale de corecție) ne vor corecta doar viciile oculare și nu ne vor rezolva complet defectele. Mai multe exemple de tratament vom da puțin mai târziu.

Miopia și hipermetropia se corectează cu lentile?

Miopia se corectează cu ajutorul lentilelor sferice divergente (minus). Ele sunt cele care vor determina razele luminoase ce străbat structurile ochiului să se focalizeze acolo unde trebuie pentru ca vederea la distanță să fie clară, respectiv exact la nivelul retinei. Dezvoltarea tehnologiilor ne permite astăzi să înlocuim lentilele clasice din ochelari cu modernele lentile de contact sau cu procedee chirurgicale de corecție.

La fel ca și miopia, hipermetropia se corectează cu ajutorul unor lentile, însă nu sferice divergente, ci convergente. Și pentru acest viciu de refracție există  diferite categorii de lentile de contact, precum și posibilitatea de a face corecția și în mod chirurgical, cu ajutorul unor aparate foarte moderne.

Cum ne afectează vederea tensiunea oculară și ce simptome are?

În partea din față a ochiului se găsește umoarea apoasă iar în partea din spate a acestuia, umoarea vitroasă. De aceste două medii este nevoie pentru ca ochii noștri să funcționeze normal. Așa cum este posibilă măsurarea tensiunii arteriale, cu ajutorul unor aparate speciale, avem posibilitatea sa măsurăm tensiunea care există în interiorul ochilor.

Valorile normale ale presiunii din interiorul ochilor sunt cuprinse în intervalul 10-20 mm Hg. Problemele de vedere apar atunci când presiunea intraoculară este peste limita superioara. Menținerea timp îndelungat a valorilor ridicate, poate determina apariția unor leziuni importante, chiar și ireversibile, care vor genera probleme foarte serioase oftalmologice.

O bună perioadă de timp, boala poate fi asimptomatică. Apoi, vor apare semne precum dureri de cap, disconfortul vederii, vedere cu umbre, ceață vizuală sau ochi înroșit. Dacă veți observa astfel de semne, trebuie să vă adresați cât mai repede unui medic oftalmolog pentru a afla care este diagnosticul și cauza problemelor de vedere.

Ce probleme poate cauza tensiunea oculară ridicată netratată? Glaucomul apare datorită acestui lucru. Este principalul factor de risc care stă la baza debutului bolii. De asemenea, o tensiune oculară ridicată, nediagnosticată și netratată la timp, poate conduce la distrugerea nervului optic, leziuni ce pot fi ireversibile. Consecința principală va fi scăderea acuității vizuale, care este un lucru grav.

Avantaje și dezavantaje lentile de contact cu dioptrii

Persoanele care optează pentru a purta lentile de contact cu dioptrii  se vor bucura de câteva avantaje importante. Din punct de vedere estetic, este un câștig considerabil. Nu vor mai trebui să poarte ochelari ce pot fi incomozi la schimbarea de temperatură, în sezonul rece sau atunci când plouă. De asemenea, aceleași persoane vor prezenta riscuri mult mai reduse de traumatisme ale ochilor, în caz de accidentare, spre exemplu.

Așa cum era de așteptat, persoanele care optează să poarte lentile de contact cu dioptrii vor trebui să fie atente și la anumite dezavantaje ale acestora. Cine lucrează în medii pline de praf sau acolo unde există substanțe chimice din abundență, lentilele nu pot fi purtate. Trebuie scoase înainte de culcare și trebuie foarte strict respectate normele de igienă. Există modele de lentile care trebuie ținute într-o soluție specială pe perioada nopții, lucru incomod, de altfel.

Cum aflăm ce fel de lentile de contact ni se potrivesc cel mai bine și care sunt cele mai moderne modele? Un consult realizat de un medic specialist oftalmolog este cel mai recomandat mod de a alege tipul corect de lentile de contact pe care urmează să le purtăm. Cu această ocazie, se poate afla și daca există alte afecțiuni oculare care nu au fost descoperite și de care trebuie să ținem cont, înainte de a face această alegere.

Medicii oftalmologi sunt în permanență la curent cu toate noutățile din acest domeniu. Este vorba despre repetatele congrese la care participă, despre contactele bune pe care le au cu producătorii din domeniul medical, etc. În mod cert ei cunosc toate avantajele și dezavantajele fiecărei categorii de lentile cu dioptrii și pot face recomandarea cea mai bună.

Există un tratament pentru îmbunătățirea vederii?

Problemele de vedere pot apare din multiple cauze. Nu este vorba doar despre boli degenerative sau genetice, despre traumatisme sau accidente. Trebuie să ținem seama și de carențele alimentare, de alimentația nesănătoasă spre care avem tendința să ne îndreptăm atenția, de timpul petrecut în fața laptop-ului, surmenaj, stres (boala secolului!), epuizare, alte probleme de sănătate care pot și ele să afecteze vederea în mod secundar, etc.

Secundar tratamentelor medicamentoase sau chirurgicale, există și alte metode  eficiente, pentru a îmbunătățirea vederii. Alimentația joacă și în acest caz, un rol cheie. Nenumărate studii științifice au demonstrat faptul că, anumite alimente chiar ne pot îmbunătăți eficient vederea. Spre exemplu, consumul de legume verzi reduce riscul de apariție al cataractei și al degenerescenței maculare.

Gălbenușul de ou conține luteină, zinc și zeaxantina. Toate acestea protejează ochii de apariția bolilor și împiedică, de asemenea, degenerarea maculară. Migdalele încetinesc îmbătrânirea ochilor, fructele de pădure și citricele conțin antioxidanți din belșug care protejează ochii de apariția cataractei. Tonul, păstrăvul și macroul conțin un acid gras specific care împiedică apariția fenomenului de uscare la nivelul globilor oculari.

Timpul îndelungat petrecut la calculator nu este deloc benefic pentru vedere. Sunt importante metodele de protecție, ochelari speciali, protecții ale ecranelor, etc. Exercițiile pentru ochi sunt foarte bune pentru tonificarea musculaturii de la nivel ocular. Tot acestea ne ajuta să realizăm mult mai corect focalizarea și să stimulăm cu eficientă centrul vizual, pentru o acuitate vizuală cât mai ridicată.

Suplimentele alimentare ajută la îmbunătățirea vederii?

La fel ca și în multe alte situații, studii clinice moderne au demonstrat că există suplimente alimentare pentru îmbunătățirea vederii care sunt foarte eficiente pentru protecția oculară, timp îndelungat. Producătorii de medicamente au creat o mulțime de produse care pot fi cumpărate din orice farmacie sau magazin naturist.

Preparatele care conțin vitaminele A și E, luteina și acidul DHA sunt cele mai recomandate pentru o vedere bună. Suplimentele alimentare pe bază de luteina, spre exemplu, previn degenerescența maculară, acidul DHA este prezent în structura retinei, iar vitamina E protejează foarte bine împotriva stresului oxidativ.

Există suplimente alimentare complexe care au efecte multiple, toate benefice. Spre exemplu, capsulele OCULAX pentru ochi ageri conțin următoarele componente: extract de coacăze, de morcovi, zinc, vitamina B1, B2, B6 și B 12. Fiecare în parte, are un rol de protecție bun.

O cură cu acest preparat modern poate aduce următoarele beneficii: eliminarea senzației de ochi obosiți sau a senzației de uscăciune, eliminarea iritațiilor și a ochilor roșii, întărește mușchii de la nivel ocular și previne apariția multor alte afecțiuni importante oculare.

Indiferent cât de mult stăm în fața calculatorului zi de zi, în mediul nostru de viață întâlnim suficient factori poluanți care ne afectează vederea. Deoarece știința a permis realizarea unor suplimente naturale complexe ca acesta (OCULAX), de ce să nu profităm din plin de această șansă de a  avea o vedere… absolut minunată?


Reclamă

Share.

Sunt un jurnalist cu o viziune clară și un stil unic. Fiecare poveste pe care o spun reflectă tenacitatea și curiozitatea mea. Renumele meu crește odată cu dezvăluirile curajoase și analizele pătrunzătoare. Chiar și în zgomotul mediatic, vocea mea se distinge și promite inovație.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro