Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a apărat joi, într-o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov la New York, legăturile dintre guvernul său şi Moscova. Ungaria este considerată statul membru al Uniunii Europene cu cele mai strânse relaţii cu Kremlinul de la începutul invaziei ruse în Ucraina, informează EFE, preluată de Agerpres.
„Rusia a făcut întotdeauna parte din realitatea Europei Centrale, aşa că nu putem renunţa la contacte”, a declarat Peter Szijjarto pe Facebook. El a subliniat, de asemenea, rolul important al Rusiei ca furnizor de hidrocarburi pentru Ungaria.
Despre cooperarea cu Rusia, Szijjarto a menționat că ministrul Serghei Lavrov şi diplomaţia rusă „au încercat întotdeauna să răspundă solicitărilor guvernului ungar (şi să le rezolve)”. El a subliniat „flexibilitatea” Moscovei „în asigurarea aprovizionării cu petrol”, referindu-se la blocada impusă de Kiev asupra tranzitului de ţiţei al companiei ruse Lukoil prin conducta Drujba, care a afectat aprovizionarea Ungariei și a Slovaciei în luna august.
Compania petrolieră ungară MOL a fost de acord să achiziționeze petrolul înainte de intrarea acestuia pe teritoriul Ucrainei, evitând astfel efectele blocadei ucrainene asupra Ungariei. Actualmente, Ungaria importă 65% din petrolul său din Rusia, iar Lukoil furnizează aproximativ jumătate din volumul achiziționat.
Guvernul ungar, condus de premierul Viktor Orban, a refuzat să ajute Ucraina militar în fața agresiunii ruse și a îngreunat adoptarea de sancțiuni împotriva Moscovei de către Uniunea Europeană, deși a susținut în final aceste măsuri.