Budapesta – Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, Peter Szijjarto, a criticat vineri ideea că geopolitica ar trebui să influențeze lumea sportului, calificând drept inacceptabilă excluderea sportivilor din motive geopolitice sau obligarea acestora la declarații politice. Acesta s-a exprimat în cadrul conferinței profesionale „Știința sportului și inovația” de la Budapesta, subliniind impactul negativ al implicărilor politice asupra sportului, în contextul tensiunilor din Ucraina.

Szijjarto a remarcat că amenințarea conflictului din Ucraina a început să influențeze domenii nepotrivite, inclusiv sportul, adăugând că „Ne amintim de rolul Jocurilor Olimpice ca și consolidator al păcii”, evidențiind importanța unității și a fraternității în cadrul competițiilor sportive. Ministrul ungar a criticat propunerile de a restricționa participarea sportivilor unei națiuni la Jocurile Olimpice, menționând că a fost împotriva excluderii sportivilor ruși pe motive de dopaj chiar și înainte de conflictul din Ucraina, argumentând împotriva vinovăției colective și subliniind că vinovații specifici ar trebui să fie cei pedepsiți, nu întreaga comunitate sportivă a unei națiuni.

Conform comunicatului Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Szijjarto a insistat pe faptul că sportul ar trebui să rămână un domeniu neutru, liber de influențe geopolitice sau ideologice, reiterând că „pedepsirea sportivilor din motive geopolitice și obligarea lor să facă declarații politice sunt inacceptabile”.