Reclamă
Reclamă

Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, afirmă că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană. Declarația vine în aceeași zi în care Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

„Este dificil de spus în ce stadiu se află Ucraina. Din punctul meu de vedere, este departe de a îndeplini criteriile de aderare”, a declarat Janos Boka la sosirea sa la reuniunea la care UE va organiza prima rundă de negocieri cu Kievul și Chișinăul, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Negocierile de aderare vor începe după ce Budapesta și-a ridicat veto-ul pe care l-a menținut în ultimele săptămâni, cerând Ucrainei să respecte drepturile minorității maghiare din țara sa și să mențină relații de bună vecinătate.

Reclamă

Cu toate acestea, ministrul ungar a insistat marți că guvernul său are o listă de 11 puncte pe care le solicită Kievului, dintre care „cel mai important” este „menținerea cadrului juridic pe care instituțiile minorității maghiare din Ucraina îl aveau în 2015, în special cele în domeniile culturii și educației”.

După reuniunea de marți, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislațiilor Ucrainei și Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secțiuni, care variază de la respectarea statului de drept și a valorilor UE, până la structura economiilor lor.

Ungaria, care va prelua președinția prin rotație a UE la 1 iulie, a declarat deja că intenționează să încurajeze procesul de aderare cu țări din Balcanii de Vest, dar nu și cu Ucraina și Republica Moldova în această a doua jumătate a anului.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro