Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, intenționează să solicite o demisie semnificativă în urma incidentelor care au implicat CFR Călători în ultima perioadă. Dacă solicitarea nu va fi luată în considerare, Grindeanu va lua măsuri suplimentare.

Concret, ministrul va cere demisia directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa, pentru gestionarea inadecvată a incidentelor recente de pe căile ferate. Dacă Preoteasa, considerat un apropiat al PNL, refuză să demisioneze, Grindeanu intenționează să ceară Consiliului de Administrație al CFR să îl demită, conform unor surse menționate de stiripesurse.ro.

Sorin Grindeanu îi cere demisia directorului CFR

Marian Mina, liderul PSD Giurgiu, i-a reproșat lui Preoteasa lipsa de responsabilitate în ceea ce privește problemele sistemului feroviar, în ciuda timpului îndelungat petrecut în funcții de conducere în domeniu. Mina a criticat pe Facebook faptul că Preoteasa nu-și recunoaște vina în accidentele recente și se folosește de sprijinul politic al PNL pentru a rămâne în funcție.

„Cum să zici că n-ai nicio vină pentru accidentele recente, când, din 2021, PNL te-a pus director general la CFR Călători și apoi, cu proptele politice liberale, te-ai menținut în funcție până în ziua de azi? Nu îți e rușine obrazului, domnule director general Traian Preoteasa? Te faci că uiți de perioada în care PNL îți prelungea din două în două luni mandatul de director la CFR Călători?”, a scris Marian Mina pe Facebook.

Ministrul Transporturilor, prima decizie clară în urma accidentului feroviar din Galați! Grindeanu îi cere demisia

Cum s-a apărat Traian Preoteasa

După accidentul feroviar de la Galați soldat cu un deces și trei răniți, Preoteasa s-a apărat, declarând că va accepta orice acțiune sau inacțiune a angajaților CFR Călători constatată de organele de cercetare, dar nu poate accepta „subfinanțarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani”.

„Îmi voi asuma acţiunea sau inacţiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare şi care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma, însă, subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani! Profund îndurerat, transmit şi pe această cale condoleanţe familiei îndoliate şi întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!”, a transmis Traian Preoteasa, potrivit comunicatului de presă al companiei.

Accidentul a avut loc în Gara Galați pe linia 5, când o locomotivă urma să fie atașată unui tren cu destinația Mărășești. Impactul violent a cauzat avarii grave la partea frontală a vagonului de călători.