Ministrul slovac de Externe, Juraj Blanar, a declarat la o reuniune NATO la Bruxelles că vede candidatura actualului președinte român, Klaus Iohannis, pentru funcția de secretar general al NATO, ca fiind legitimă.

Blanar a subliniat însă că Slovacia nu a oferit un suport oficial niciunui candidat, așteptând să afle modalitățile prin care ambii candidați intenționează să protejeze interesele de securitate ale țărilor din Europa Centrală și de Est.

Blanar a menționat importanța unei mai mari atenții din partea statelor membre NATO față de cerințele de securitate ale țărilor din formatul București-9, deoarece sunt mai expuse conflictului din Ucraina. El a specificat că pentru Slovacia, protecția antiaeriană este deosebit de importantă, în contextul în care, începând cu 1 aprilie, nu mai este asigurată de niciun sistem, după retragerea temporară a bateriei antiaeriene italiene.

În vreme ce Blanar a exprimat dorința de a vedea soluții concrete din partea candidaților Klaus Iohannis sau Mark Rutte pentru problema securității, Jan Lipavsky, ministrul ceh al afacerilor externe, a indicat o preferință neoficială pentru Rutte, chiar dacă și Cehia nu a oferit un suport clar unui candidat.

În timp ce procesul de selecție avansează, ministrul slovac speră că o decizie în privința noului secretar general al NATO va fi luată înainte de summitul de la Washington. El menționează că în prezent au loc discuții bilaterale cu Olanda pentru rezolvarea problemelor de securitate ale Slovaciei.

Candidatura lui Klaus Iohannis la conducerea NATO este privită ca legitimă de Slovacia, care își exprimă îngrijorarea privind securitatea regională și așteaptă propuneri clare de la ambii candidați pentru a decide direcția sprijinului său.