Salariile angajaților la stat din sistemul sanitar au crescut simțitor în ultima perioadă, veniturile lor fiind de-a dreptul comparabile cu cele din restul țărilor Europene.

Reclamă

Victor Costache, Ministrul Sănătății și-a propus să ia măsuri împotriva persoanelor care iau mită în spitale. El își dorește ca sistemul să fie curățat de așa zisele „atenții” pe care pacienții le oferă medicilor și asistentelor.

Soluția propusă de el este una drastică: își dorește ca cei surprinși în fapt să fie imediat concediați. În acest sens, el urmează să se consulte și cu persoane autorizate din domeniul juridic, care să găsească o soluție pentru ca această măsură să fie pusă în practică.

Reclamă

Domnul Costache consideră că obiceiul mitei din spitale nu este în totalitate vina pacienților care oferă astfel de daruri bănesti și materiale. El a mai adăugat că numai o soluție extrema ar putea pune sfârșit acestui obicei din sistemul nostru de sănătate.

Salariile medicilor au crescut, iar acum veniturile lor sunt suficiente. Pacienții nu trebuie să se mai simtă datori să completeze aceste lipsuri.

De-a lungul anilor, au existat campanii și linii special concepute care să împiedice mita din spitale. Oamenii au fost încurajați să renunțe la acest obicei, iar cei care surprindeau asemenea nereguli au fost încurajați să semnaleze imediat autorităților evenimentele. Cu toate acestea, doctorii încă primesc atenții de la pacienți.

În încheierea declarațiilor, Ministrul Sănătății a adăugat: ”Pot să vă asigur că toleranţa este zero. […] Probabil câteva exemple cu încetarea contractului de muncă ar fi foarte bune, şi care ar fi aduse atenţiei opiniei publice. Nu există o singură măsură care să funcţioneze, oricum este un fenomen care s-a mai diminuat, din datele pe care le avem.