Variola maimuței continuă să se extindă simțitor în țările non-endemice. Europa rămâne pe primul loc la numărul de cazuri de îmbolnăviri, înregistrând și primele decese. Boala a fost declarată urgență de sănătate public în mai multe state. Și în România numărul cazurilor crește. În ultima săptămână au fost confirmate alte nouă cazuri. La cât a ajuns bilanțul total?

Astăzi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în cadrul unei conferință de presă că în ultima săptămână alte nouă cazuri de infectare au fost raportate. Potrivit spuselor acestuia, pacienții nou depistați sunt bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani. Starea acestora de sănătate este una stabilă. Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 30.

„Numărul total de cazuri înregistrate în România: 30. În ultima săptămână au fost înregistrate nouă cazuri. Toate aceste cazuri au apărut la bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani. Majoritatea sunt din Bucureşti, unul din Ilfov şi unul din Cluj”

Este o perioadă de vacanţă, de festivaluri şi oamenii probabil că sunt mai puţin precauţi cu ceea ce fac. Sperăm să nu mai avem probleme – şi evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi a demonstrat acest lucru – încât să discutăm despre o problemă de sănătate publică în România. Vaccinul va fi disponibil în curând în ţara noastră.”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății este în alertă! Nouă cazuri de variola maimuței s-au raportate în ultima săptămână Social media

Cum se transmite boala și cine are deja imunitate

Variola maimuței nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Acest virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Variola maimuței se răspândește în principal în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană infectată.

Potrivit directorului medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Marinescu, persoanele născute înainte de anul 1979 au fost vaccinate obligatoriu împotriva variolei. Astfel, în prezent au un risc mai mic de infectare cu variola maimuţei. Cei care se înscriu în această categorie se pare că au deja asigurată imunitate durabilă, iar șansele de a contracta virusul sunt destul de mici.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Şi altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.”, a declarat Adrian Marinescu.