În acest sens, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, la B1 TV, că atât medicii cât şi autorităţile din România se aşteaptă la o creştere masivă a numărului de îmbolnăviri, mai ales că foarte mulţi români nu au respectat regulile de carantină în ziua de Paşte.
Tătaru mai spune că sezoane de coronavirus vor fi în următorii 1 – 2 ani, dar nu la același nivel dacă acum vom ști să gestionăm bine lucrurile. De altfel, acesta nu este sub nicio formă momentul în care să se treacă la măsurile de relaxare.
„Încă suntem într-un moment în care avem o creștere a numărului de cazuri. Au trecut sărbătorile pascale și vrem să vedem urmarea acestora în șapte – zece zile, când se vor manifesta sau nu fenomenele de boală la concetățenii noștri. Suntem într-o perioadă în care menținem acele restricții, izolare voluntară și distanțare socială. Sperăm, în acest context, să putem avea vârful acestei pandemii în România după aceste șapte – zece zile, iar după o perioadă de constanță a numărului de cazuri, să urmeză o perioadă de descreștere a acestora și implicit a numărului deceselor. Având aceste rezultate în dinamică, putem să ne gândim și la o relaxare, dar nu acum”, a declarat Nelu Tătaru.
Autoritățile prognozează că, în vârful epidemiei, România va avea între 10.000 și 12.000 de cazuri de SARS-CoV-2.
„În acest moment nu ne gândim la relaxare. Încă mai avem o perioadă în care trebuie să avem acele precauții și să atingem vârful, urmând să vedem și efectele acestuia. La nivelul Ministerului Sănătății se primesc diverse propuneri de la diverși colegi de-ai noștri, medici specialiști sau mai remarcați în profesie, care au pus diverse probleme, inclusiv o izolare a vârstnicilor pentru o perioadă mai lungă. Nu discutăm acest lucru. Când va veni relaxarea va veni pentru fiecare grupă de vârstă, ținând cont de fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfășurare și atunci aceste restricții se vor relaxa diferit de la o localitate sau de la un focar la altul”, a explicat Ministrul Sănătății.
Întrebat de jurnalistul Tudor Mușat despre primii pași ai relaxării, ministrul a răspuns:
„Deschiderea unor sectorate parțiale ca locuri de muncă sau mobilitate în magazine sau centre mai mari, dar păstrând distanțarea socială și izolarea pentru anumite localități și focare. Va începe, să spunem, cu relaxarea numărului de ore în care putem ieși, inclusiv vârstnici, sau cu zonele în care putem merge. Sunt decizii în dinamică și pentru fiecare localitate în parte și când vedem că zona e sigură. Avem stare de urgență până pe 15 mai, după 15 mai ne gândim la reevaluare”.
Oamenii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie
„După această curbă a pandemiei, vor urma 1 – 2 ani de sezoane de coronavirus ca infecție, dar nu la acest nivel dacă reușim să gestionăm această curbă. Tot ce vine ca curbă viitoare va fi gestionat ușor. Dacă rămâne în populație o încărcătură virală, trebuie să ne gândim și la alte aspecte”, a mai precizat Nelu Tătaru.