România este în fața unei noi epidemii. Este vorba despre rujeolă, care poate fi fatală în cazurile grave. Tot mai mulți copii au fost internați în spitalele de specialitate după ce s-au infectat. 

Ministrul Sănătății, anunț înfiorător despre noua epidemie care se răspândește în România

În ultimele săptămâni, în spitalele din România au apărut tot mai multe cazuri de copii infectați cu rujeolă. O boală la care sistemul imunitar nu face față, mai ales în cazul celor nevaccinați.

În luna iulie, spre exemplu, au fost 25 de cazuri noi. Iar medicii au găsit un aspect pe care toți bolnavii îl au în comun: copii nevaccinați.

În acest context, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, avertizează că istoria se poate repeta. Astfel că în țara noastră ar putea apărea o nouă epidemie de rujeolă.

E posibil să avem mai multe cazuri de rujeolă, întotdeauna au fost periodic astfel de epidemii, au fost şi unele care s-au soldat cu decese, în urmă cu circa zece ani., a declarat Alexandru Rafila.

De ce este riscul de epidemie crescut în România și ce pot face părinții

Ministrul Sănătății a explicat și de ce România este expusă unui risc mare de apariție a epidemiilor. Studii recente realizate de Organizația Mondială a Sănătății au arătat că focarele infecțioase sunt foarte puțin probabil să apară în statele unde nivelul de vaccinare este de peste 95%.

Chiar dacă imunizarea împotriva unui virus nu garantează că persoana nu se va mai infecta niciodată, reduce șansele semnificativ.

În România, situația este una alarmantă pentru medici. Numărul părinților care aleg să-și vaccineze copiii la vârste mici scade tot mai mult. Rafila atrage atenția că țara noastră a ajuns să fie pe un trend descrescător. Ceea ce înseamnă că cei nevaccinați vor fi tot mai mulți, iar riscul de epidemii crește în aceeași măsură.

Ministrul a mai avut un mesaj pentru părinți. A subliniat că aceștia trebuie să cunoască faptul că vaccinarea poate face diferența uneori între viață și moarte.