Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a clarificat la Digi24 rolul metapneumovirusului, afirmând că acesta produce viroze banale, iar o răceală obișnuită de sezon ar putea fi cauzată în 10% din cazuri de acest virus. Rafila a accentuat că informațiile legate de cazul pacientei din Oradea, unde a fost identificat virusul HMPV, au fost exagerate.
„E vorba de un virus banal, care produce nenumărate îmbolnăviri în fiecare zi. Adică, și eu și dumneavoastră, dacă suntem răciți, există o probabilitate de 1 la 10 să avem o viroză respiratorie sezonieră cu metapneumovirus. Pentru mine a fost surprinzătoare amploarea pe care a luat-o în mass-media acest subiect, mai ales că dintr-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, care face referire strict la China, unde se discută că ar fi sursa acestei infecții, nu sunt probleme deosebite în ceea ce privește numărul de infecții respiratorii sau probleme legate de instituirea unei stări de urgență în spitale din China”, a declarat Rafila.
Rafila a menționat că există mii de astfel de infecții zilnic în România. De asemenea, el a explicat că în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii, diagnosticul etiologic se realizează doar în cazurile de insuficiență respiratorie acută severă, pentru a determina dacă este vorba despre un virus gripal sau alt virus.
Referitor la cazul pacientei de 67 de ani din Oradea, Rafila a spus: „Faptul că dânșii au considerat necesar să trimită probele la Institutul Cantacuzino pentru o infecție banală – și lucrul ăsta reiese din comunicatul spitalului de acolo, de la Oradea, că e o pacientă care nu are decât simptomatologie obișnuită de infecția respiratorie – mie mi se pare exagerat și mai degrabă este îndreptat spre un demers de natură mediatică decât de natură medicală, care să alerteze populația pentru ceva care nu prezintă o problemă”.
El a subliniat că „Nu e o problemă de sănătate și de asta am făcut conferință de presă astăzi, ca să lămurim lucrurile, după anii prin care au trecut și românii și întreaga lume, anii de COVID”.
Rafila a mai adăugat că metapneumovirusul a fost prezent în Europa de 23 de ani și că nu există motive de îngrijorare. „Circa 10% dintre virozele respiratorii care apar la copii în mod curent în sezonul rece sunt produse de acest virus, iar orice copil până la vârsta de 5 ani face cel puțin o dată infecție cu metapneumovirus”, a conchis Rafila.