Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu recent pentru presa din Rusia, a precizat condițiile țării sale pentru orice negocieri de pace cu Ucraina. Lavrov a declarat că Ucraina trebuie să accepte "noile realități" pe teren, inclusiv pierderea Crimeii și a altor teritorii ocupate de Rusia, și a respins posibilitatea unui încetării focului pe durata discuțiilor.

Conform declarațiilor lui Lavrov, Rusia rămâne deschisă la discuții, însă nu va opri acțiunile militare în timpul acestora, fiind sceptică cu privire la încrederea în autoritățile ucrainene și liderul lor, Volodimir Zelenski. Temporizarea situației de pe teren și amendamentele constituționale privind regiunile ocupate sunt printre aspectele menționate ca fiind "realități" ce trebuie acceptate de Ucraina.

Pe de altă parte, Ucraina și-a afirmat clar poziția de a nu ceda teritorii în schimbul păcii, propunând o "formulă de pace" ce include retragerea forțelor ruse și restabilirea granițelor recunoscute internațional, precum și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia. Totodată, Ucraina caută sprijin internațional, pregătindu-se pentru o conferință la nivel înalt în Elveția, deși Rusia a anunțat că nu va participa, considerând că țara gazdă și-a pierdut statutul de neutralitate.