Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent că planul de pace în Ucraina, propus de China, este considerat cel mai rezonabil plan până în prezent pentru soluţionarea conflictului.

Acest plan, prezentat acum un an, include 12 puncte menite să ofere o bază generală pentru încetarea ostilităţilor, dar a fost iniţial întâmpinat cu scepticism atât de Rusia, cât şi de Ucraina, iar Statele Unite l-au văzut ca o încercare a Chinei de a-şi masca susţinerea faţă de Moscova.

În declaraţiile preluate de Reuters, Lavrov a subliniat că planul chinez „se bazează pe o analiză a cauzelor conflictului şi pe nevoia de eliminare a acestor cauze fundamentale” adăugând că este „un plan rezonabil”. Acesta are programate întâlniri cu omologul său chinez, în timp ce președintele Putin consideră China ca una dintre posibilele destinaţii pentru prima sa vizită în străinătate din noul mandat.

Ruşii susţin deschiderea către dialog pe tema Ucrainei, însă orice discuţie trebuie să includă „noile realităţi” pe teren, unde Moscova revendică patru regiuni ucrainene. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, oferă o propunere alternativă care cere încetarea ostilităţilor şi retragerea Rusiei din teritoriile ocupate. Lavrov a criticat acest plan ca fiind prea flexibil și neconcludent.

Elveţia a anunţat că va organiza o conferinţă bazată pe propunerea ucraineană de pace, dar Rusia a respins participarea, considerând conferinţa sortită eşecului fără implicarea sa. Aceste dezvoltări arată complexitatea căii către pace, în timp ce Moscova semnalează o preferinţă pentru planul chinez faţă de iniţiativa ucraineană.