Ministrul Violeta Alexandru a vorbit public astaăzi despre cazul revoltător din Ditrău, acolo unde doi angajaţi din Srilanka au fost trataţi inumat de comunitate. Este cel mai amplu dosar de discriminare din ultimul an, iar situaţia nu ar trebui lăsată nerezolvată de autorităţi. Ministrul Muncii a  mai spus că s-au purtat discuţii cu liderul CNCD şi că în prima zi a săptămânii vor veni rezultatele analizei ITM.

Reclamă

„Ceea ce mă surprinde pe mine e atitudinea celor din comunitate cu privire la doi oameni care vor să muncească, uitând că și românii noștri din afară sunt poate în pericol, poate, de a fi tratați la fel. Și românii noștri au nevoie să fie tratați cu respect, fără să li se spună de către orice cetățean din țara europeană în care muncescc, că nu ar vrea să li se cumpere produsele că sunt vândute de mâna unui român sau că nu ar vrea să mănânce pâinea făcută de un român. Trebuie să ne gândim cu echilibru la aceste lucruri”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Reclamă

Luni, pe masa ministrului vor ajunge rezultatele ITM, iar de acolo Violeta Alexandru va şti ce e de făcut.

„Sunt doi oameni care au venit să muncească, să-și câștige existența la chemarea unui patron care a avut nevoie de oameni pentru a duce afacerea mai departe. În situația de față, am cerut informații ITM cu privire la formele legale pe care aceștia le au. Voi fi informată luni cu privire la rezultate verificării făcute”, a mai spus Violeta Alexandru.

Discuţiile cu liderul CNCD au fost făcute „pentru componentele care iau aspectul unei atitudini de discriminare din comunitate față de aceste persoane și domnul președinte se autosesizase, urmând ca pe această latură să comunice domnia sa”.

În acelaşi timp, poliţia a deschis un dosar penal pentru incitare la ură şi discriminare.