Închiderea anului școlar fără ca cei mici să se mai întoarcă la școli, ridică noi probleme pentru părinții care nu au cu cine-și lăsa copiii. Și asta cu atât mai mult cu cât varianta bunicilor nu este recomandată de autorități, în această perioadă în care copiii se pot dovedi adevărați vectori de răspândire a Coronavirusului de la părinții, care ies în colectivități și bunicii vulnerabili la îmbolnăvire.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dă asigurări că autoritățile au luat în calcul aceste situații și se lucrează la elaborarea unui plan de măsuri, care ar putea include prelungirea concediului plătit cu 75%, pentru părintele care stă acasă cu copilul sub 12 ani.
„Cu privire la familiile care nu au cu cine să-şi lase copiii în perioada următoare, ne punem problema prelungirii cadrului legal prin care să continuăm acordarea de sprijin în baza legii care acoperă 75% din salariu pentru părintele care optează să stea acasă pentru a-şi îngriji copilul pe perioada suspendării activităţii la şcoală. Conform reglementărilor legate de decretul preşedintelui, această prevedere se opreşte pe (15 mai, n.r.). Am avut o discuţie astăzi, urmând să luăm o decizie, probabil că o vom prelungi până pe 12 iunie, până când s-ar fi intrat şi se intră şi acum în vacanţă”, a declarat ministrul, în cadrul unei discuţii cu antreprenorii.
Această soluție ar rezolva, însă problemele doar până la începerea vacanței, însă provocarea este găsirea de soluții pentru lunile de vară, când părinții își duceau micuții fie la spații de joacă, fie la creșe, sau grădinițe. Autoritățile au în vedere și redeschiderea unor activități de acest fel, însă cu respectarea unor măsuri stricte.
„Cred că trebuie găsită o soluţie, cu respectarea regulilor de prevenţie, în aceeaşi logică (pe modelul respectării distanţării sociale la terase şi restaurante, n.r.) mă gândesc şi pentru cei care pot să desfăşoare, într-o altă organizare, activităţi pe durata verii pentru un număr limitat de copii, pentru grupe mici de copii, deci probabil că şi aici trebuie găsite nişte soluţii care să asigure toate măsurile de protecţie pentru copii, dar nu am luat încă o decizie.
E clar că va fi o soluţie tip fonduri pentru a putea să-ţi găseşti un sprijin gen bonă, fie o soluţie tip sprijin pentru anumite activităţi gen creşe, educaţie sau program din acesta after-school de petrecere a unei activităţi educative într-un spaţiu, ar putea fi permisă, cu anumite modificări care ţin de organizarea în sălile respective, adică cu un număr redus de copii, cu reguli de distanţare clare (…) Mai departe, în cursul lunii mai, vom prezenta care sunt măsurile”, a declarat Violeta Alexandru.