Iar de la instalării stării de urgență, în mediul online și pe rețelele sociale oamenii au atras atenția în mod constat că tăierile ilegale au crescut, în loc să crească.

Costel Alexe, Ministerul Mediului vrea o lege prin care tăierile de lemne să fie interzise pe 75% din suprafaţa Parcurilor Naţionale.

În prezent, doar jumătate din această arie este protejată. Mai mult decât atât, Costel Alexe este decis să dea el însuşi ordonanţă de urgenţă, dacă legea nu va fi votată în Parlament, luna următoare.

România are 13 Parcuri Naţionale, care au în total  o suprafață 239.000 de hectare de pădure. Însă numai jumătate din această suprafaţă este încadrată în zona de protecţie strictă.

„În momentul de față avem aproape o voinţă unanimă a cetăţenilor României să aibă parcuri naţionale cu un grad ridicat de protecţie în ceea ce priveşte bogăţia aceasta naturală pe care o are ţara noastră. Propunem să oferim României şi cetăţenilor ei 13 parcuri naţionale în care aproximativ 75% din suprafaţă să fie în zonă de strictă protecţie, iar restul să fie în zona de conservare,” a  spus Costel Alexe, potrivit Știrile Pro Tv.

Protejarea pădurii şi conservarea biodiversităţii nu numai că ar avea beneficii pentru mediu, dar ar fi un câștig pentru localnici și pentru proprietarii de teren din zona parcurilor.

,,Cer Parlamentului reanalizarea proiectului legislativ în cele două comisii care au respins iniţial proiectul. Îi asigur pe parlamentari că Guvernul României sprijină acest proiect şi propune inclusiv completarea ca pe restul suprafeţei parcurilor (de 25%) să fie permise doar lucrări de conservare. Dacă reuşim împreună să transformăm iniţiativa în lege, se va naşte o nouă viaţă pentru toate Parcurile Naţionale din România” , a spus Alexe.